Dolar 34,1623
Euro 38,1653
Altın 2.914,46
BİST 9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Açık
Samsun
26°C
Açık
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 22°C
Sal 23°C

Hitit Güneşi Aile Hekimliği Kongresi’nde “ergenlik” ele alınıyor

ÇORUM (AA) – Çorum'da Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı ile Aile Hekimliği Derneği iş birliğiyle organize edilen …

Hitit Güneşi Aile Hekimliği Kongresi’nde “ergenlik” ele alınıyor
15 Kasım 2022 18:47
115
A+
A-

ÇORUM (AA) – Çorum'da Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı ile Aile Hekimliği Derneği iş birliğiyle organize edilen 1. Hitit Güneşi Aile Hekimliği Kongresi başladı.

Çorum'un yanı sıra Samsun, Tokat, Karabük, Amasya ve Yozgat'tan aile hekimlerinin katılımıyla gerçekleşen üç günlük kongrede, ergenlik dönemi biyolojik, psikolojik ve sosyolojik açılardan ele alınıyor.

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya İren Akbıyık, Çorum Meslek Yüksekokulu Ethem Erkoç Konferans Salonu'nda düzenlenen kongrenin açılış töreninde yaptığı konuşmada, çok sayıda kişi ve kurumun iş birliğiyle yıllarca sürecek bir kongre süreci başlattıklarını söyledi.

Kongreyi gelecek yıllarda Samsun, Tokat, Karabük, Amasya ve Yozgat illerinde farklı konularla devam ettirmeyi planladıklarını dile getiren Akbıyık, kongrenin hem önemli bir konunun aydınlatılması hem de salgın sürecinde yavaşlayan bilimsel çalışmalara yeniden dönülmesi anlamında önem taşıdığını vurguladı.

Çocuk ve ergen psikolojisi konusunun aile hekimliğinde ihmal edilen konular arasında yer almasından dolayı ilk kongrede ergenlik dönemini ele almak istediklerini belirten Akbıyık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çocuk ve ergen ruh sağlığı, aile hekimliğinde çok temel bir konu olmasına rağmen maalesef eğitimde de günlük hayatta da aile sağlığı merkezlerinde de çok önceleyerek ele alma fırsatını ihmal ettiğimiz konulardan biri. Bu nedenle aile hekimleri genellikle bu alanda çaresizliğe düşer. Sıklıkla da yetersiz hissederler. Bir şekilde ergenliğin doğal sürecinde olan, aile içindeki ergenlik çatışmaları ya da zorlanmaları bir patoloji gibi değerlendirip başka yerlere sevk etme gibi tutumlar ya da arayışlar içinde oluyorlar. Bunun önüne geçmek istedik.”

Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam ve Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Çağatay Evrim Afşarlar da konuşmalarında, kongrenin bilim dünyasına katkı sağlaması temennisinde bulundu.

Hitit Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden akademisyenlerin müzik dinletisi sunduğu açılış töreninin ardından Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bahar Gökler, “Ergenlikte kimlik gelişimi” konulu sunum yaptı.

23 Ekim'de sona erecek kongrede “Aile hekimliğinde ergen sağlığına genel yaklaşım”, “Ergende ihmal ve istismara bütüncül yaklaşım”, “Ergen sağlığı ve aile”, “Ergenlik döneminde psikososyal konular”, “Ergenlik döneminde bağımlılık” konularının ele alınması planlanıyor.

Muhabir: Sibel Kurtoğlu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.