Dolar 33,0729
Euro 35,9652
Altın 2.516,59
BİST 10.920,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 28°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
28°C
Hafif Yağmurlu
Cum 28°C
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 29°C

Telegram’da güvenlik açığı

Telegram’da güvenlik açığı
25 Temmuz 2024 15:24
1
A+
A-

ESET araştırmacıları, Haziran 2024 tarihli bir yeraltı forum gönderisinde belirtilmemiş bir fiyatla satışa sunulan ve Telegram’ın Android uygulamasını hedef alan bir sıfır gün açığı keşfetti. ESET’in “EvilVideo” adını verdiği bir güvenlik açığını kötüye kullanan saldırganlar Telegram kanalları, grupları ve sohbetleri aracılığıyla kötü amaçlı Android yüklerini paylaşabiliyor ve bunların multimedya dosyaları gibi görünmesini sağlayabiliyordu. Açık, yalnızca 10.14.4 ve daha eski Android Telegram sürümlerinde çalışıyor.

 

Telegram açığını keşfeden ESET araştırmacısı Lukáš Štefanko, “Açıklığın bir yeraltı forumunda satılık olarak ilan edildiğini tespit ettik. Gönderide satıcı, ekran görüntülerini ve herkese açık bir Telegram kanalında istismarı test ettiği bir videoyu gösteriyor. Söz konusu kanalı tespit etmeyi başardık.  Açık hala mevcuttu , bu da yükü ele geçirmemizi ve kendimizin test etmesini sağladı” dedi.

ESET Research tarafından yapılan analiz, istismarın Telegram’ın 10.14.4 ve daha eski sürümlerinde çalıştığını ortaya koydu. Bunun nedeni, geliştiricilerin özel olarak hazırlanmış multimedya dosyalarını Telegram sohbetlerine veya kanallarına programlı olarak yüklemelerine izin verdiği için belirli bir yükün büyük olasılıkla Telegram API kullanılarak hazırlanmış olması olabilir. İstismar, tehdit aktörünün bir Android uygulamasını ikili bir eklenti olarak değil multimedya ön izlemesi olarak görüntüleyen bir yük oluşturabilmesine dayanıyor gibi görünüyor. Sohbette paylaşıldıktan sonra kötü amaçlı yük 30 saniyelik bir video olarak beliriyor.

Varsayılan olarak Telegram üzerinden alınan medya dosyaları otomatik olarak indirilecek şekilde ayarlanmış. Bu, bu seçeneğin etkin olduğu kullanıcıların, paylaşıldığı sohbeti açtıklarında kötü amaçlı yükü otomatik olarak indirecekleri anlamına geliyor. Varsayılan otomatik indirme seçeneği manuel olarak devre dışı bırakılabilir. Bu durumda, paylaşılan videonun indirme düğmesine dokunarak yük yine de indirilebilir.

Kullanıcı “videoyu” oynatmaya çalışırsa Telegram videoyu oynatamadığını belirten bir mesaj görüntüler ve harici bir oynatıcı kullanılmasını önerir. Bununla birlikte kullanıcı görüntülenen mesajdaki “Aç” düğmesine dokunursa yukarıda belirtilen harici uygulama olarak gizlenmiş kötü amaçlı bir uygulama yüklemesi istenecektir.

 

ESET, 26 Haziran 2024’te EvilVideo güvenlik açığını keşfettikten sonra, koordineli ifşa politikasını izledi ve bunu Telegram’a bildirmesine karşın o sırada herhangi bir yanıt almadı. Güvenlik açığını 4 Temmuz’da tekrar bildirdi ve bu kez Telegram, ekibinin EvilVideo’yu araştırdığını doğrulamak için aynı gün ESET’e ulaştı. Telegam daha sonra 11 Temmuz’da 10.14.5 sürümünü göndererek sorunu çözdü. Güvenlik açığı Android için Telegram’ın 10.14.4’e kadar olan tüm sürümlerini etkiliyordu ancak 10.14.5 sürümünden itibaren güncellendi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Telegram’da güvenlik açığı yazısı ilk önce Gülce Haber üzerinde ortaya çıktı.

Editör/Haber Müdürü
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.