Dolar 34,2318
Euro 37,3322
Altın 2.949,68
BİST 8.841,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Per 15°C
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 18°C

16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde gıda güvenliği çağrısı

16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde gıda güvenliği çağrısı
15 Ekim 2024 15:28
45
A+
A-

ANKARA-BHA 

Ankara Veteriner Hekimleri Odası’nın açıklamasında, dünya genelinde her yıl 600 milyon insanın gıda kaynaklı hastalıklara yakalandığı ve bu hastalıklar nedeniyle 420.000 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Açıklamada, veteriner hekimlerin hayvansal gıdaların üretiminden tüketimine kadar geçen süreçte halk sağlığını koruyan “sessiz kahramanlar” olduğu vurgulandı.

Türkiye’de yıllık ortalama 2.3 milyon ton kırmızı et, 21 milyon ton süt ve 20 milyar adet yumurta üretildiği belirtilen açıklamada, bu üretim hacminin veteriner hekimlerin omuzlarındaki yükü daha da artırdığı dile getirildi. Ayrıca, hayvandan insana geçen zoonotik hastalıkların bulaşıcı hastalıkların %60’ından fazlasını oluşturduğuna dikkat çekildi ve veteriner hekimlerin bu hastalıkların önlenmesindeki kilit rolünün altı çizildi.

Açıklamada, dünyada 828 milyon insanın açlıkla mücadele ettiği, 2.4 milyar insanın ise gıda güvencesizliğiyle karşı karşıya olduğu ifade edilerek, gıda hakkının temel bir insan hakkı olduğu vurgulandı. Yetersiz beslenmenin çocukların büyüme ve gelişimini olumsuz etkileyerek eğitim fırsatlarını kaçırmalarına neden olduğu ve bu durumun gelecek nesillerin potansiyelini sınırladığı dile getirildi.

Ayrıca açıklamada, veteriner hekimlerin sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik etmek, çevresel faktörleri göz önünde bulundurarak gıda üretim süreçlerini optimize etmek ve doğal kaynakları korumaya yönelik çalışmalar yapmak gibi önemli sorumluluklarının bulunduğu belirtildi.

Bu Haber Birlik Haber Ajansından alınmıştır

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.