Bakan Kacır BTÜ açılışında fahri doktora aldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bursa Teknik Üniversitesi 2026-2027 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde fahri doktora unvanı aldı. Törende BTÜ’nün teknopark kapasitesinin artırılması ve TEKNOFEST’e katkıları da gündeme geldi.
Bursa Teknik Üniversitesi Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salonu’nda düzenlenen törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şahin Biba, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, BTSO Başkanı Özer Matlı, protokol üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 2026-2027 Akademik Yılı açılış programında Türkiye’nin araştırma-geliştirme kapasitesi, yüksek teknoloji üretimi, savunma sanayisi ve uzay teknolojileri gibi başlıklar ele alındı.
Bakan Kacır, konuşmasında üniversitelerin Millî Teknoloji Hamlesi’nin önemli paydaşları olduğunu belirterek bilimsel üretim ve üniversite-sanayi iş birliğinin kalkınmadaki rolüne dikkat çekti. Kacır, dünya ekonomisinin ağırlık merkezinin Batı’dan Doğu’ya kaydığını ifade ederek Türkiye’nin coğrafi konumu ve üretim kapasitesiyle bu dönüşümde fırsatlara sahip olduğunu söyledi.
Savunma sanayisi ve kritik teknolojiler
Bakan Kacır, Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayisinde insansız hava araçları, hava platformları ve diğer kritik sistemlerle uluslararası ölçekte rekabet edebilen bir konuma ulaştığını kaydetti. Savunma sanayisindeki ilerlemenin geniş bir ekosistemin ürünü olduğunu vurgulayan Kacır, bu birikimin tarım teknolojileri, enerji depolama, yarı iletkenler, haberleşme, uydu sistemleri ve nükleer teknoloji gibi alanlara taşınması gerektiğini söyledi.
Kacır, BTÜ’nün TEKNOFEST’in ilk yılından itibaren organizasyona sunduğu katkıları takdir ettiklerini belirterek ❝Bursa Teknik Üniversitesini bu anlamda gerçekten çok takdir ediyoruz. İlk yıldan itibaren üniversitenin TEKNOFEST’in öncülerinden olmasına çok ciddi katkı sundular❞ dedi. Bakan Kacır, üniversite bünyesinde kurulan Özdemir Bayraktar TEKNOFEST Atölyesi’nin gençlerin projelerine katkı sunacağını ifade etti.
Yeni teknopark ve araştırma performansı
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar ise üniversitenin araştırma, girişimcilik ve toplumsal katkı alanlarındaki çalışmalarını anlattı. Çağlar, son beş yılda TÜBİTAK destekli Ar-Ge projelerinde altı katın üzerinde, uluslararası bilimsel projelerde on katın üzerinde artış sağlandığını; Q1 ve Q2 kategorisindeki yayınların toplam yayınlar içindeki oranının yüzde 81,3 olduğunu kaydetti.
Rektör Çağlar, TÜBİTAK Yapay Zekâ Ekosistem çağrısında desteklenen 61 projenin 4’ünün Bursa’ya kazandırıldığını ve BTÜ’nün ABD patent tescil sayısında devlet üniversiteleri arasında ikinci sırada yer aldığını belirtti. Bakan Kacır’a fahri doktora unvanı, BTÜ Senatosunun 20 Ekim 2026 tarihli kararı uyarınca tevcih edildi; törende Rektör Çağlar, Kacır’a fahri doktora cübbesini giydirdi. Program, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.