Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 7°C
Yağmurlu
Samsun
7°C
Yağmurlu
Paz 6°C
Pts 8°C
Sal 11°C
Çar 10°C

Mitsubishi Electric öğretme gerektirmeyen robot sistemi teknolojisi geliştirdi

İSTANBUL (AA) – Mitsubishi Electric, robotların uzmanlar tarafından öğretilmesine gerek olmadan sıralama ve düzenleme gibi görevleri insanlar …

Mitsubishi Electric öğretme gerektirmeyen robot sistemi teknolojisi geliştirdi
6 Nisan 2022 12:13
460
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Mitsubishi Electric, robotların uzmanlar tarafından öğretilmesine gerek olmadan sıralama ve düzenleme gibi görevleri insanlar kadar hızlı gerçekleştirmesini sağlamak için öğretme gerektirmeyen bir robot sistemi teknolojisi geliştirdiğini açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, sistem, operatörlerin iş görevlerini başlatmak için sesli talimatlar vermelerine ve ardından robot hareketlerini gerektiği gibi ayarlamalarına olanak tanıyan yüksek hassasiyetli konuşma tanıma dahil Mitsubishi Electric'in Maisart®1 AI teknolojilerini içeriyor. Bu teknolojinin, ürünlerin sık sık değişmesinden dolayı şimdiye kadar robotların tanıtılmasının zor olduğu gıda işleme fabrikaları gibi tesislerde uygulanması bekleniyor.

Mitsubishi Electric, performans geliştirmeleri ve kapsamlı doğrulamaların ardından bu teknolojiyi 2023 yılı veya sonrasında piyasaya sürmeyi hedefliyor. Sesli veya menüden verilen talimatlara yanıt veren sistem, üç boyutlu sensörle çalışma ortamını taradıktan sonra robot hareketlerini otomatik olarak programlıyor.

Hareketlerde ince ayarlamalar, operatörün diğer komutlarıyla kolaylıkla yapılabiliyor. Mitsubishi Electric'in gürültü düzeyi yüksek fabrikalarda bile son derece hassas olan benzersiz ses tanıma yapay zekası, endüstriyel robot üreticileri tarafından sunulan kullanıcı arayüzleri arasında sesli komutla çalışan ilk kullanıcı arayüzü olarak dikkati çekiyor.

Yapay zeka, sesli talimatın net olmaması halinde bile ima edilen anlamı anlayabiliyor. Tablet yardımıyla komutların istenilen sonuçları verdiğinin teyit edilebilmesi amacıyla stereografik AR simülasyonları da görüntülenebiliyor.

Daha fazla rahatlık için sistem ayrıca, endüstride bir ilk olan özel bir işaretleyici gerektirmeden bir AR sanal alanında bir robotun ideal konumlandırılmasını da önerebiliyor.

– Sistem, kümülatif süreçleri geleneksel yöntemlerin yalnızca onda biri kadar veya daha az sürede tamamlayabiliyor

Açıklamada yer alan bilgiye göre, sistem, engellerden kaçınma dahil robot hareketlerinin kendi kendine programlanması sayesinde simülatör ve/veya gerçek ekipmanlar kullanılarak ortam bilgilerinin toplanması, veri girişi ve işlemlerin onaylanması için gereken iş yükünü azaltıyor. Sonuç olarak, bu kümülatif süreçleri geleneksel yöntemlerin yalnızca onda biri kadar veya daha az sürede tamamlayabiliyor. Bu avantajlar sayesinde sistemin sık ürün değişim aralığı sebebiyle robotların sık sık değiştirilmesini gerektiren gıda işleme fabrikaları gibi halihazırda robotlara uygun olmayan üretim hatlarının otomasyon sürecini desteklemesi bekleniyor.

Teknolojiyle optimize edilen hareketler, robotların görevleri insanlar kadar hızlı yapmasını sağlıyor. Kendi kendine programlama sistemi, iş görevlerini insanlar kadar hızlı yapmak için engellerden kaçınma dahil robot hareketlerini yöneten komutlar üretiyor. Sistem, robot kollarının açılma ve kapanma sürelerini ayarlayıp optimize ederek kayıp zamanı azaltıyor.

Robotun kolunda bulunan kameradan gelen görsel bilgileri kullanan sistem, örneğin robotun yeri veya yerleştirilecek ürün değiştiğinde hareketleri otomatik olarak düzeltiyor.

– El açma/kapama zamanlamasının optimize edilmesi, çalışma süresinin azaltılmasına yardımcı oluyor

Geleneksel olarak, bir robotun çalışma hızını artırmak, istenen yörüngeleri gerçekleştirmek için zaman gerektirir çünkü operatörün en iyi koşulları belirlemek için bir simülatör ve/veya gerçek robot kullanması gerekiyor.

Mitsubishi Electric, etraftaki engelleri ve robot performansına ilişkin bilgileri kullanarak robot hareketlerini optimize etmek için bir yörünge oluşturma teknolojisi geliştirdi.

Şirket ayrıca, robot tarafından uygulanabilecek izin verilen kuvvet aralığı içinde mümkün olan en kısa kol hareket süresini elde etmek için otomatik olarak bir hız modeli oluşturan bir hızlanma/yavaşlama-optimizasyon teknolojisi geliştirdi. Her iki teknoloji de robotun hareketlerini ayarlamak için gereken sürenin kısaltılmasına yardımcı oluyor.

El açma/kapama zamanlamasının optimize edilmesi, çalışma süresinin azaltılmasına yardımcı oluyor. Geleneksel olarak, bu tür ayarlamalar simülasyonlar kullanılarak ve robot çalıştırılarak manuel olarak gerçekleştiriliyor.

Yeni teknoloji bununla birlikte, bu zamanlamayı elin ve kavranacak nesnenin özelliklerine göre otomatik olarak ayarlıyor ve optimize ediyor, böylece uzun manuel ayarlamaları ortadan kaldırırken iş verimliliğini de artırıyor.

Ek olarak, kavrama-tanıma yapay zekası ve sistemin üzerine sabitlenmiş üç boyutlu bir sensör, kavrama için en iyi konumu hızla belirliyor ve böylece boşa harcanan zamanı azaltıyor.

Ayrıca robot eline takılan bir kameradan alınan görsel bilgiler, robotun veya hedef nesnenin konumu değiştiğinde robotun hareketini kendi kendine düzeltmesine olanak tanıyor.

Mitsubishi Electric'in yeni teknolojisi, robotik kol ve el hareketlerini optimize ederek robotların insanlar kadar hızlı çalışmasına, yani bir öğeyi kavramak ve belirlenmiş bir yere yerleştirmek için en az 2 saniyede tamamlamasına imkan veriyor.

Verilen bilgiye göre, yeni sistemin bunlara ek olarak çok sayıda özelliği ve artısı da bulunuyor.

Muhabir: Murat Birinci

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.