Parkinson hastalarına “egzersiz ve dengeli beslenme” önerisi
– Medipol Üniversitesi PARMER Nöroloji Bölümü’nden Uzman Dr. Başak Bolluk Kılıç:
– “Parkinson hastaları çaresiz değil. Hastalığın her evresinde farklı tedavi seçenekleri mevcut. İlaç tedavilerine ek olarak fizik tedavi desteği almaları, egzersiz yapmaları ve yüksek moral hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak açısından çok önemli”
İSTANBUL (AA) – Medipol Üniversitesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi (PARMER) Nöroloji Bölümü'nden Uzman Dr. Başak Bolluk Kılıç, Parkinson hastalarının çaresiz olmadığını belirterek, ilaç tedavilerine ek olarak fizik tedavi, egzersiz ve yüksek moralin hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak açısından çok önemli olduğunu bildirdi.
Medipol Üniversitesi Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre, tüm dünyada 10 milyonun üzerinde, Türkiye'de ise yaklaşık 150 bin Parkinson hastası bulunuyor.
Bu kapsamda, Şişli Belediyesi ev sahipliğinde PARMER ile Dünya Parkinson Günü dolayısıyla program düzenlendi.
Açıklamada etkinlikteki konuşmasına yer verilen PARMER Nöroloji Bölümü'nden Uzman Dr. Başak Bolluk Kılıç, hastalığın, herhangi bir yaşlılık belirtisi gibi algılandığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Hastalıkta erken teşhis ve tedavi çok önemli. Her el titremesi Parkinson değildir. Hastalıkta doğru teşhis iyileşme sürecini hızlandırır. Parkinson hastaları çaresiz değil. Hastalığın her evresinde farklı tedavi seçenekleri mevcut. İlaç tedavilerine ek olarak fizik tedavi desteği almaları, egzersiz yapmaları ve yüksek moral hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak açısından çok önemli. Protein ve karbonhidrat açısından dengeli beslenme de hastalığın seyrine olumlu etki ediyor.”
Muhabir: Yıldız Taşdelen Erli