Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 6°C
Yağmurlu
Samsun
6°C
Yağmurlu
Pts 8°C
Sal 9°C
Çar 11°C
Per 12°C

Erdem Sağlık Grubu’ndan sağlıklı bayram geçirebilmek için öneriler

– Çakmak Erdem Hastahanesi Kardiyoloij Uzmanı Dr. Canan Arpacık:
– “Fazla miktarda tüketilen et kalbin yükünü artırıyor. Damar tıkanıklığı kalp hastalıklarının en yaygın nedenlerinden biri”
– Diyetisyen Aybüke Merve Demirci:
– “Pişirme yöntemi olarak ızgara veya fırın gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmeli. Günde ortalama 2,5-3 litre su içilmeli ve haftada 150 dakika egzersiz yapılmalı”

Erdem Sağlık Grubu’ndan sağlıklı bayram geçirebilmek için öneriler
22 Haziran 2023 11:23
133
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Çakmak Erdem Hastahanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Canan Arpacık, “Fazla miktarda tüketilen et kalbin yükünü artırıyor. Damar tıkanıklığı kalp hastalıklarının en yaygın nedenlerinden biri.” ifadelerini kullandı.

Erdem Sağlık Grubu'ndan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Çakmak Erdem Hastahanesi Kardiyoloij Uzmanı Dr. Canan Arpacık ve Diyetisyen Aybüke Merve Demirci sağlıklı bir bayram geçirebilmek için tüketicilere uyarılarda bulundu.

Kardiyoloij Uzmanı Dr. Canan Arpacık, Kurban Bayramı öncesinde artan et tüketiminin kolesterol ve kalbe olan etkilerine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Kolesterol hayvansal kaynaklı besinlerle vücuda alınıyor. Hayvansal gıdaların, trans yağ içeren fast food ve kızartma ürünlerinin sıklıkla tüketilmesi kötü kolesterolün (LDL) artmasına neden oluyor. Kandaki kolesterol düzeyi yükseldikçe kalp krizi riski de artıyor. Bu yüzden LDL seviyesi mutlaka 100'ün altında seyretmeli. Özellikle de diyabet, böbrek yetmezliği ve damar hastalığı olanlarda LDL seviyesi uygun beslenme yöntemleriyle mutlaka düşürülmeli.

Fazla miktarda tüketilen et kalbin yükünü artırıyor. Damar tıkanıklığı kalp hastalıklarının en yaygın nedenlerinden biri. Kolesterol kanda yüksek olduğu zaman kalbi ve beyni besleyen damarlarda plaklar oluşturuyor. Damarların cidarında biriken bu plaklar bir süre sonra daralmaya, tıkanıklıklara ve diğer organlara giden kan akışının yavaşlamasına yol açıyor.”

– “Günlük kolesterol alımı sınırlandırılmalı”

Diyetisyen Aybüke Merve Demirci de et tüketimin hangi miktarlarda ve ne şekilde olması gerektiğini aktardı.

Bayramların aile üyelerinin mükellef bayram sofralarında buluşup sosyalleştiği bir zaman dilimi olduğunu belirten Demirci, şu bilgileri verdi:

“Kurban bayramında herkesin yüklü miktarda tüketeceği besin elbette kurban eti. Kırmızı et hayvansal protein, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin. İçeriğinde esansiyel yağ asitleri, demir, magnezyum, çinko gibi mineraller ve B12 vitamini bolca bulunduğundan faydalı bir besin olsa da yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriklerinin yüksek olduğu unutulmamalı. Görünür yağından arındırılmış bir kırmızı ette bile ortalama beşte birlik bir oranda yağ bulunur.

Kırmızı etin yağsız kısımlarını baz aldığımızda her 100 gramda ortalama 65-80 mg kolesterol vardır. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme için 100-200 g arası olarak önerilen et tüketimi miktarı kolesterol sınırını aşmamakta ve dolayısıyla kişilerin sağlığını olumsuz etkilememektedir. Kurban Bayramı’nda da bu ölçülere dikkat ederek kırmızı et tüketmek, ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek kolesterol ve sağlık sorunlarının önüne geçebilir. Günlük kolesterol alımı sınırlandırılmalı.”

Et tüketim miktarının kişinin ihtiyacına göre belirlendiğini aktaran Demirci, “Belirtilen et tüketim gramajı, bireyin ağırlığını hesaplamadan verilen ortalama bir miktardır. Bu değer kişinin genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir, bu nedenle mevcut bir rahatsızlığınız varsa kontrollü olarak ve bir uzman desteğiyle beslenmenin düzenlenmesi faydalı olacaktır.” uyarısında bulundu.

Dyt. Aybüke Merve Demirci, hazımsızlık problemleri yaşamamak için et tüketiminin akşam geç saatler yerine gün içinde erken saatlerde yapılması gerektiğine dikkati çekti.

Etle birlikte kalorisi yüksek içeceklerin içilmemesi gerektiğini bildiren Demirci, “Pişirme yöntemi olarak ızgara veya fırın gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmeli. Günde ortalama 2,5-3 litre su içilmeli ve haftada 150 dakika egzersiz yapılmalı. Sağlıklı bir hayat için herkesin bu önerilere dikkat etmesi ve uygulaması gerekir.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Harun Bahçivan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.