Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 7°C
Yağmurlu
Samsun
7°C
Yağmurlu
Paz 6°C
Pts 8°C
Sal 10°C
Çar 11°C

Almanya’da koalisyon krizi

Almanya’da koalisyon krizi
12 Kasım 2024 13:58
80
A+
A-

Almanya’da koalisyon hükümetinin dağılmasının ardından erken seçim tarihi belirlendi. SPD (Sosyal Demokrat Parti) ve CDU/CSU (Hristiyan Birlik Partileri) gruplarının anlaşmasının ardından, 23 Şubat 2025’te erken seçime gidileceği açıklandı. FDP (Hür Demokratik Parti) ve Yeşiller’in de bu tarihe onay verdiği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in seçim tarihine karşı çıkması beklenmiyor, ancak nihai kararı Steinmeier verecek. Şansölye Olaf Scholz’un Federal Meclis’te güvenoyu alıp almayacağı ise henüz netlik kazanmış değil. CDU/CSU, Scholz’a güvenoyu vermeye çağırmış, ancak Scholz bu çağrıyı reddetmişti. Scholz’un güvenoyu için 16 Aralık’ta Federal Meclis’e başvurması bekleniyor.

Koalisyondaki ayrışmalar seçime giden yolu açtı

Başbakan Olaf Scholz’un Maliye Bakanı Christian Lindner’i görevden almasının ardından, hükümetin geleceği belirsizleşti. Bütçe konusunda yaşanan anlaşmazlıklar, SPD, Yeşiller ve FDP arasında ciddi çatlaklara yol açtı. Scholz, Lindner’i görevden alırken, güçlü bir hükümet için etkin kararlar alınması gerektiğini vurgulamıştı. Koalisyonun ekonomik büyüme ve bütçe politikalarında yaşadığı anlaşmazlıklar, erken seçim tartışmalarına neden oldu.

Güven oylaması ve Anayasa’ya göre seçim süreci

Almanya Anayasası’na göre, başbakan güvenoyu isteme kararı aldıktan 48 saat içinde Federal Meclis’te oylama yapılır. Meclis’ten onay alamazsa, Cumhurbaşkanı, başbakanın önerisiyle meclisi feshedebilir. Eğer başbakan güvenoyu alırsa görevine devam eder. Bu süreç, 2005 yılında dönemin Başbakanı Gerhard Schröder tarafından da kullanılmış ve seçimlere gidilmişti.

Seçim süreci, Almanya’da hükümet krizinin ardından büyük bir siyasi dönüşümün önünü açacak gibi görünüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.