Dolar 35,3867
Euro 36,3738
Altın 3.023,97
BİST 9.961,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
18°C
Hafif Yağmurlu
Cts 7°C
Paz 12°C
Pts 16°C
Sal 17°C

Biyokütle Enerji Santralinin İlk Katı Tamamlandı

Samsun’un Çarşamba ilçesinde inşaat çalışmaları devam eden Biyokütle Enerji Santralinin (BES) ilk katı tamamlandı. Henüz geçtiğimiz ay temeli atılan santralin inşaatının çalışmalarının hızlı devam ettiği görülüyor.

Biyokütle Enerji Santralinin İlk Katı Tamamlandı
25 Ağustos 2021 10:32
486
A+
A-

Samsun’un Çarşamba ilçesinde inşaat çalışmaları devam eden Biyokütle Enerji Santralinin (BES) ilk katı tamamlandı. Henüz geçtiğimiz ay temeli atılan santralin inşaatının çalışmalarının hızlı devam ettiği görülüyor. İkinci katta çalışmaları süren santralin 2020 yılının Ağustos ayında faaliyete geçmesi planlanıyor.

Samsun’un Çarşamba ilçesi Eğercili Mahallesi’nde kurulması planan Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali’nde (BES) inşaa çalışmaları sürüyor. Kentte aylardır yapılacağı yer tartışma konusu olan, siyasi parti, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çevre örgütleri, samsun ve bölge halkından ciddi tepkiler alan santralin 2020 yılının Ağustos ayında faaliyete geçmesi planlanıyor. Oltan ve Köleoğlu Enerji A.Ş. (OKE) yatırımcılığında olan ve MİMSAN Grup’un çalışmalarını yürüttüğü santralin ilk katı tamamlandı. İnşa çalışmaları devam eden santralde sıra ikinci kata geldi.

PROTESTOLAR DEVAM EDİYOR

Diğer yandan biyokütle enerji santralinin Çarşamba Ovası’na yapılacağı gerekçesiyle protestolar gerek sosyal medyadaki oluşumlarda ve gerekse kentin çeşitli bölgelerinde yapılan protesto eylemleri ve basın açıklamalarıyla sürüdürülmeye devam ediyor.

MİMARLAR ODASI DAVA AÇTI

Santralin inşasını önlemek için bölge halkı, santralin ‘Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu gerekli değildir’ kararının iptal için idare mahkemesine dava açtı. Ayrıca geçtiğimiz hafta Türk Mimar ve Mühendisler Odası’na (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası Samsun Şubesi Başkanı İshak Memişoğlu da ‘Santralin 1/5000 ilk nazım ve 1/1000 ilk uygulama imar planlarının üst ölçekli planlara aykırı olduğu’ düşüncesiyle bu planların iptali dava açtıklarını duyurdu.

ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI VERİLMİŞTİ

Çarşamba ilçesine bağlı Eğercili mahallesinde inşaat çalışmaları başlayan Biyokütle Enerji Santraline, Çarşamba Ovası’nda yapılacak olması nedeniyle çevre örgütleri ve vatandaşlar gerek sosyal medyada gerekse basın açıklamaları ile tepkilerini dile getirmeyi sürdürüyor. Biyokütle Enerji Santraline karşı en son ÇED gerekli değildir kararının iptal için idare mahkemesine dava açılırken, Çarşamba ve Samsun Büyükşehir Belediye Meclisleri’nden santral ile ilgili olumlu karar çıktığı da gündeme geldi.

SİEMENS’İN TÜRBİNLERİ KULLANILACAK

Biyokütle enerji santrali faaliyete geçtiğinde, 250 bin ton zirai ve ormansal atığın imhasıyla, yılda yaklaşık 200 milyon kWh yenilenebilir enerji üretecek. Türkiye’nin en büyük ikinci biyokütle

santrali unvanına sahip olacak olan santral, Ağustos 2020’de devreye alınacak. Santralde Siemens’in 27MWe gücündeki SST-300 buhar türbinleri kullanılacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.