Dolar 32,5659
Euro 34,7746
Altın 2.492,39
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

Merzifon’un endemik bitki türü “yitik lale” çiçek açtı

AMASYA (AA) – Amasya'nın Merzifon ilçesinde, yeniden yetiştirilmeye başlanan endemik bitki türü “yitik lale”, bu yıl da çiçek açtı.Bölgede zamanla kaybolan ve girişimler sonucu geçmiş yıllarda TEMA Vakfı Merzifon Temsilciliği botanik bahçesinde yenide…

Merzifon’un endemik bitki türü “yitik lale” çiçek açtı
25 Mayıs 2023 18:13
104
A+
A-

AMASYA (AA) – Amasya'nın Merzifon ilçesinde, yeniden yetiştirilmeye başlanan endemik bitki türü “yitik lale”, bu yıl da çiçek açtı.

Bölgede zamanla kaybolan ve girişimler sonucu geçmiş yıllarda TEMA Vakfı Merzifon Temsilciliği botanik bahçesinde yeniden yetiştirilmeye başlanan “yitik lale”nin çiçek açması dolayısıyla program düzenlendi.

TEMA Vakfı Merzifon Temsilcisi Kadir Acar, gazetecilere, parlak kırmızı rengiyle çiçeklenen bitkinin yıllar sonra ana yurdu Merzifon'da girişimleri sonucu çiçek açtığını söyledi.

Bitkinin yetişmesinde büyük emek sarf ettiklerini vurgulayan Acar, şöyle konuştu:

“2016 yılında Merzifon Belediyesi ve Giresun Üniversitesinin desteğiyle öğrencilerimize yönelik, bitkileri tanıma kursu açmıştık. Öğretim görevlileri, bu bölgede yetişen bir lale olduğunu ve artık bulunmadığını ilettiler. Araştırmalarımız sonucunda İstanbul'da TEMA Vakfı kurucularından Nihat Gökyiğit'in botanik bahçesinde bu lalenin var olduğunu öğrendik. Oradan 2 lale soğanı alıp 2017 yılında sahamıza diktik. Şu an elimizde 9 çiçek açan lalemiz var. Gelecek yıl bu sayı 90'a ulaşacak. Daha sonraki yıllarda yüzlerce lale yetiştirmiş olacağız. Burada lalenin tohumlarını yaygınlaştırıp bölgeye yaymaya çalışacağız.”

Yitik laleyi yıllar sonra ana vatanında yetiştirmenin gururunu yaşadıklarını dile getiren Acar, “1800'lü yıllarda Merzifon çevresinde doğada kendiliğinden yetişen bir cins lale varmış. Bu lale sadece bu bölgede yetiştiği için bölgemiz ve ülkemizin de endemik bitkisiymiş. Lalemiz ana vatanına dönmüş oldu. Çok mutluyuz. Çünkü İstanbul'da getirdiğimiz, toprağa ektiğimiz laleler daha cılız oldu. Merzifon toprağında ekilen laleler ise daha sağlıklı oldu. Bu toprağa, bu yöreye tekrar uyum sağlayacaklarına inanıyoruz.” dedi.

Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı da lalenin yetiştirilmesinde emeği geçen TEMA gönüllülerini tebrik etti.

Çiçek açan lalenin fotoğraf ve görüntülerini çeken katılımcılar, çiçek hakkında TEMA gönüllülerinden bilgi aldı.

Muhabir: Cemal Coşkun

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.