Dolar 33,5857
Euro 37,0527
Altın 2.641,24
BİST 9.830,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 29°C
Açık
Samsun
29°C
Açık
Çar 28°C
Per 28°C
Cum 29°C
Cts 29°C

Siber Dolandırıcılara Karşı Uygulanması Gereken 7 Hayati İpucu

Siber Dolandırıcılara Karşı Uygulanması Gereken 7 Hayati İpucu
14 Ağustos 2024 16:48
3
A+
A-

Günümüzde dijitalleşme giderek yaygınlaşırken, siber dolandırıcılık girişimleri de artış gösteriyor. Ancak birçok internet kullanıcısı bu durumdan endişe duymasına karşın kendilerini korumak için yeterli koruma önlemini almıyor. Bitdefender 2024 Tüketici Siber Güvenlik Değerlendirme Raporu’na göre geçtiğimiz yıl her dört tüketiciden birinin siber güvenlik olayı yaşadığını belirten Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, siber dolandırıcılara karşı alınması gereken 7 korunma yöntemini sıralıyor.

 

Dijitalleşmenin getirdiği yenilikler, hayatın birçok alanında büyük avantajlar sunsa da birçok kullanıcı bu sürecin beraberinde getirdiği siber güvenlik tehditlerine karşı yeterli önemi göstermiyor. Bitdefender 2024 Tüketici Siber Güvenlik Değerlendirme Raporu’na göre, her dört tüketiciden biri geçtiğimiz yıl bir güvenlik olayıyla karşılaştı. SMS dolandırıcılığının %45,4 ile en yaygın saldırı yöntemi olduğunu ortaya koyan rapor, kullanıcıların siber güvenlik konusunda bilinçlenmesinin ve daha güçlü önlemler almasının ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Siber güvenliğe yönelik davranışların her zaman belirtilen korku ve endişelerle uyuşmadığını ifade eden Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, “Kötü niyetli aktörler, siber güvenlik konusundaki kayıtsızlıktan giderek daha fazla faydalanarak çevrimiçi güvenliğimizi ve gizliliğimizi tehdit ediyor.” açıklamasında bulunarak, siber dolandırıcılara karşı alınması gereken 7 korunma yöntemini sıralıyor.

 

1. Şifrelerinizi güçlendirin. Dolandırıcıların kişisel bilgilerinize ulaşmanın en kolay yolları arasında zayıf şifreler yer alıyor. Rapora göre internet kullanıcılarının %37’si parolalarını yazıyor, %18,7’si üç veya daha fazla hesap için aynı parolayı kullanıyor, %15,8’i ise en az iki hesap için aynı parolayı kullanıyor. Bu durum, parola yönetiminin kullanıcıların en zayıf noktalarından biri olduğunu ortaya koyuyor. 

 

2. İki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) etkinleştirin. Rapora göre, günümüzde insanların ortalama üç ila beş çevrimiçi hesabı, %31’inin ise altı veya daha fazla hesabı bulunuyor. Hesap çeşitliliğinin fazla olduğu günümüzde, kişilerin herhangi bir hesabı çalarak kişisel veya finansal bilgilere erişilebileceği gerçeği göz önünde bulundurulmalı. İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA), yalnızca şifrenizi değil, aynı zamanda telefonunuza veya e-postanıza gönderilen bir kod gibi ikinci bir doğrulama sistemi oluşturarak, kullanıcılara ekstra bir güvenlik katmanı sağlıyor.

 

3. Talep edilmeyen iletişimlere şüpheyle yaklaşın. Siber dolandırıcılar, kişisel bilgilerinizi vermeniz veya kötü amaçlı yazılım indirmeniz için kimlik avı e-postaları, sahte telefon aramaları ve sahte kısa mesajlar gibi sosyal olarak tasarlanmış hileler kullanabiliyor. Bu nedenle, beklenmedik bir e-posta veya mesaj alındığı takdirde yanıt vermeden önce meşruiyetini doğrulayın. Eğer mesaj içeriğinde herhangi bir ek ya bağlantı linki bulunuyorsa Tıklamadan önce arkasındaki gerçek URL’yi görmek için fare imlecinizle bağlantının üzerine gelin. Şüpheli veya yabancı görünüyorsa, uzak durun.

 

4. Dijital ayak izinizi azaltın. Çevrimiçi ortamda ne kadar çok bilgi paylaşırsanız, dolandırıcıların sizi ifşa etmesi ve hedef alması o kadar kolay oluyor. Dijital ayak izinizi azaltmak, tehdit aktörlerinin hakkınızda bilgi toplamasını ve günlük dijital ulaşımınızdaki zayıf noktaları tespit etmesini çok daha zor hale getiriyor.

 

5. Halka açık Wi-Fi’lere dikkat edin. Halka açık Wi-Fi ağları genellikle çok güvenli olmamakla birlikte, kişisel bilgilerinizi çalmak için kurulmuş bir tuzak olabiliyor. Eğer acil bir durumunuz bulunuyorsa, önemli verileri göndermek ve almak için güvenilir bir Sanal Özel Ağ (VPN) çözümü kullanılması kritik önem taşıyor.

 

6. Siber güvenlik haberleri hakkında bilgi sahibi olun. En son gerçekleşen siber tehditler ve güvenlik olayları hakkında bilgi sahibi olmak, dolandırıcıların kullandığı taktikleri ve kendinizi nasıl koruyacağınızı anlamanıza yardımcı olabiliyor. Bunun için siber güvenlik odaklı forumlara, alt dizinlere ve sosyal medya gruplarına göz atarak, kendinizi savunmak için en iyi uygulamalar hakkında gerçek zamanlı bilgiler öğrenebilirsiniz.

 

7. Kesintisiz koruma için üstün güvenlik çözümleri tercih edin. Günümüzde manipülasyon tekniklerinde ustalaşan dolandırıcılar, siber güvenlik uzmanlarını dahi yanıltabiliyor. Saygın bir güvenlik çözümünün kullanılması, özellikle dikkatiniz dağınıkken, kötü amaçlı yazılımlardan kimlik avı saldırılarına kadar çok çeşitli siber tehditlere karşı kapsamlı koruma sağlıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.