Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 22°C
Pts 20°C
Sal 27°C

Bafra Ovası’ndan Avrupa Birliği ülkeleri ile Rusya’ya karnabahar ihracatı

– Türkiye’de karnabahar üretiminde ilk sırada yer alan Bafra Ovası’nda 15 bin dekar alanda yıllık 60 bin ton ürün yetiştiriliyor
– Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam:
– “Avrupa Birliği ülkelerine 500, Rusya’ya 1500 ton son 6 ayda ihracatımız oldu”

Bafra Ovası’ndan Avrupa Birliği ülkeleri ile Rusya’ya karnabahar ihracatı
20 Nisan 2023 12:20
279
A+
A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Samsun'un Bafra ilçesinde yaklaşık 15 bin dekar alanda yetiştirilen karnabahar, Avrupa Birliği ülkeleri ile Rusya'ya gönderiliyor.

Kızılırmak'ın taşıdığı alüvyonlarla oluşan bereketli topraklara sahip Bafra Ovası, yazlık olduğu kadar kışlık sebze üretimiyle de öne çıkıyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine, Samsun genelinde kış döneminde sebze üretiminin 150 bin dekar alanda yapıldığını söyledi.

Üretime yazlık ve kışlık sebze üretimi olarak bakıldığında üretim alanının 230 bin dekarı bulduğuna işaret eden Sağlam, “Yıllık ortalama 1 milyon 48 ton sebze üretimi var. Bunların içinde en çok üretim ise lahana ve karnabahardır. Karnabahar ve lahana üretiminde Türkiye'de birinci sıradayız.” dedi.

Bafra Ovası'nda karnabahar üretiminin 15 bin dekar alanda yapıldığına ve yıllık 60 bin ton ürün alındığına dikkati çeken Sağlam, “Avrupa Birliği ülkeleri ile Rusya'ya karnabahar ihracatı yapılıyor. Sadece karnabahar değil, pırasa, lahana, brokoli gibi sebzelerin de son 2 yıldır ihracatına başlandı. Avrupa Birliği ülkelerine 500, Rusya'ya 1500 ton son 6 ayda ihracatımız oldu. Karnabaharda bu yıl 2 bin 500 ton ihracat hedefliyoruz. İhracatımız çiftçilerimiz acısından da sevindiricidir.” ifadelerini kullandı.

Sağlam, geçmiş yıllarda Mersin'deki laboratuvarda yapılan sebze analizinin son 2 aydır İl Kontrol Laboratuvarında gerçekleştirildiğini vurgulayarak, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın desteğiyle Samsun'daki laboratuvarı geliştirdik. Artık analizler burada yapıldığı için ihracatımız önümüzdeki yıllarda daha fazla olacak. Önümüzdeki yıllarda turp ve kapya biber ihracatına da başlayacağız. Kapya biber, Türkiye'nin birçok kentine Samsun'dan gitmekte ama bunu Avrupa Birliği ve Rusya'da tanıtabilirsek ihracat yapmaya başlayacağımızı düşünüyorum.” diye konuştu.

– “İhracat devam ettikçe üretim daha geniş alanlarda yapılacak”

İhracat firması sahibi Yusuf Bayrak ise Bafra'da üretilen ürünlerin satılabilmesi için 3 yıldır dış pazarda tanıtım yaptıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

“Son 1 yıldır düzenli olarak ihracat yapmaya başladık. Bafra Ovası'nda üretilen kışlık sebzelerin lezzeti farklıdır. Ben Rusya'da üç dört bölgeye gönderiyorum. Balkanlar'da Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Estonya, Moldovya ve Avusturya'ya ihracat yapıyoruz. Bizim gibi birkaç firma daha bu ihracatı yaparsa Bafra'nın ürünlerini en iyi şekilde değerlendirebiliriz. İhracatımızdan çiftçilerimiz de memnun…. Ayrıca istihdama katkı sunuyoruz. İhracat devam ettikçe üretim daha geniş alanlarda yapılacaktır.”

Muhabir: Emin Tamer Toğanaş

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.