Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
26°C
Hafif Yağmurlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 27°C

SENETZEDELER OLMASIN..!

SENETZEDELER OLMASIN..!
4 Mayıs 2021 12:38
662
A+
A-

30 Nisan 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7318 sayılı Kanun’un;

MADDE 15-25/3/2020 tarihli ve 7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 3- (1) Covid-19 salgın hastalığıyla mücadele kapsamında ülke genelinde uygulanan kısıtlamalar dikkate alınarak hak kayıplarının önlenmesi amacıyla;

a) İbraz süresinin son günü 30/4/2021 ila 31/5/2021 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasına isabet eden çekler, bu tarihler arasında ibraz edilemez; 1/6/2021 tarihinden sonra, kalan ibraz süresi içinde ibraz edilebilir.

b) 30/4/2021 ila 31/5/2021 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasında vadesi gelen kambiyo senedine dayalı alacaklar hakkında; bu tarihler arasında icra ve iflas takibi başlatılamaz, ihtiyati haciz kararı verilemez ve başlamış olan takipler durur.

Hükümleri ile çek ve kambiyo senetlerinin ödemeleri 1 Haziran tarihine kadar ertelendi. Teminat Senetleriyle ilgili ise bir düzenleme yapılmadı.

(Türk Ticaret Kanunu’na göre Kambiyo Senetleri; poliçe, bono ve çektir. Teminat Senedi, bir borcun teminati olarak verilmiş bir senettir. Piyasada dolaşan senetler Teminat Senedi olarak adlandırılır.)

Çekler ile Kambiyo Senetlerinin ödemelerinin ertelenmesinin, esnaf açısından müspet yönleri olduğu gibi menfi yönleri de bulunmaktadır. Çek veya Kambiyo Senedini ödeyemeyecek durumda sıkışık olanlar için müspet bir karar, ordan alacağıyla ertesi günkü senede bağlı kendi borcunu ödeyecek için ise menfi bir karar.

Bu kişi senede bağlı borcunu ödeyemediği için senedi protesto olacak ve icra dairesince hakkında alacak takibatı başlayacak.

Ticaret Bakanımızın daha yeni Bakan olarak atanmış olmasından dolayı tebrikleri kabul etmesi hasebiyle bu ayrıntıyı kaçırmış olabilir, anlıyoruz. Ama Meclis Genel Kurulunda ilgili Kanun görüşülürken ek teklifle Madde 15’in Geçici 3. Maddesi teklifini veren milletvekillerinin bu ayrıntıyı nasıl unuttuklarını ise anlamıyoruz.

Ticaret Bakanlığı’nın acilen bu soruna bir çözüm üretmesi gerekmektedir. Aksi taktirde yüz binlerce senetzede ortaya çıkacak.

Temel ARMUTÇU
Saadet Partisi Samsun İl Başkanı

ETİKETLER:
Samsun'da 30 yılı aşkın süredir gazetecilik mesleği ile uğraşmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.