DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun °C
Banner Resmi
Banner Resmi

Başkan Mustafa Demir’den önemli açıklamalar

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA DEMİR, BELEDİYENİN HER AY ORTALAMA 30 MİLYON TL BORÇ ÖDENDİĞİNİ, 1 YILDA BELEDİYE BORCUNUN 360 MİLYON TL DÜŞTÜĞÜNÜ SÖYLEDİ.

Başkan Mustafa Demir’den önemli açıklamalar
Banner Resmi
19.09.2021
910
A+
A-

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, belediyenin her ay ortalama 30 milyon TL borç ödediğini, 1 yılda belediye borcunun 360 milyon TL düştüğünü söyledi.

Büyükşehir Belediye Meclisi şubat ayı ilk toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir başkanlığında meclis toplantı salonunda yapıldı. 52 gündem, 2 gündem dışı olmak üzere 54 maddenin tamamı oy birliğiyle görüşülmek üzere ilgili komisyonlara havale edildi. Toplantıda konuşan Başkan Mustafa Demir, belediyenin çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Belediyenin borçlanma konusuna değinen ve SASKİ’nin 2020 yılında yapacağı içme suyu ve kanalizasyon çalışmalarından da bahseden Başkan Mustafa Demir, “Belediyemiz şu anda çok ciddi reel projeleri devreye alma noktasında çok ciddi yol kat etti. 2020 yılında birçok uygulamayı hayata geçireceğiz. Belediyemizin borç durumunu meclis üyelerimiz biliyor. Meclise gelen borçlanmalar, ‘belediye borçlanıyor’ şeklinde bir algı oluşturmasın. Bir proje hazırlıyorsunuz. Onun finans imkanını hazırlamak, borçlanmak için meclis kararı gerekiyor. Örneğin otoparklarla ilgili kamulaştırma noktasında kaynak gerekiyor. Bu otoparkların uygulama projeleri devam ediyor. Birçok ilçemizde de otopark çalışmamız var. Kamulaştırma bedellerini Ankara’dan alma şansınız yok. Bunların finansını hazırlamak durumundayız. SASKİ’nin de Çarşamba ve diğer tüm ilçelerde 170 milyon TL’lik çalışması var. Finans kaynaklarını hazırladık. Bu sene ihaleye çıkıyoruz. Bu çalışmalar içme suyu ve kanalizasyonlarla ilgili olacak” dedi.

“Belediyenin borcu 1 yılda 360 milyon TL azaldı”

Her ay ödenen borçlar sayesinde belediye borcunda büyük bir azalma olduğuna dikkat çeken Mustafa Demir, “Bir kısım borçlanmalarla ilgili kararlar aldık. Bizim göreve geldiğimi 31 Mart’tan bu zamana 250 milyon TL’nin üzerinde borcumuz düştü. Borçlanmalara da bakarsanız hemen hemen o kadar borçlandık. Bir de her ay borç ödemeye devam ediyoruz. Her ay 30 milyon TL’ye yakın gelirlerden borç ödüyoruz. 1 yılda 350-360 milyon TL belediyenin borcu düşüyor. Yatırımda da ciddi bir hazırlık içerisindeyiz. Bizim şu andaki hedefimiz, geçmiş yıllarda yatırımlara ayrılan kaynağı mümkünse 2’ye, 3’e katlamak, bu arada da belediyenin kümülatif alacak-verecek anlık borç dengesini de artırmamaktır. Gelecekte daha da azaltma ve minimize etme planımız ve programımız var” diye konuştu.

“Gülsan’a 400 milyon TL kamulaştırma bedeli gerekiyor”

Gülsan Sanayi Sitesinin Toybelen’e taşınması çalışmasını da değerlendiren Demir, şunları söyledi:

“Şu anda Toybelen ile ilgili uygulama projesi başladı. İhale sürecine esas olacak çok güzel bir proje hazırlıyoruz. Burada bin 800’e yakın bir iş yeri olması planlanıyor. Toybelen arazisi özel mülkiyet. Biz onu kamulaştıracağız. Şu anda yaklaşık 300 milyon TL’nin üzerinde bir kamulaştırma bedeli karşımıza çıkacak. Ondan sonra Gülsan Sanayi Sitesinin mevcut yerini de kamulaştıracağız. Oraya da yaklaşık 400 milyon TL kamulaştırma bedeli gerekiyor. Bunların finansının gerçekleşmesi gerekiyor. Bunlarla ilgili çalışmamız TOKİ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da imkanlarını devreye alarak, bu projelerin gerçekleşmesinde Toybelen ile ilgili belediyenin kasasına maliyet binmeyecek. Ama kamulaştırmaya kalktığınızda bunun bir bedeli, başlangıcı var. Daha sonra o paralar nereden tahsil edilecek? Oradaki esnaflarımız, hak sahibi yapıldığında ödemelerinden tahsil edilecek ve yerine gelmiş olacak. Meclise gelen borçlanma kararlarını negatif bir şeymiş gibi aks ettirmek doğru olmaz. Bu ifade edilir ancak hakkaniyetli olmaz.”

Meclisten havale edilen maddeler, salı, çarşamba ve perşembe günü ilgili komisyonlarda görüşülecek. Komisyonlarda görüşülen maddeler, 14 Şubat Cuma günü mecliste karara bağlanacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.