Dolar 32,8001
Euro 35,1516
Altın 2.450,19
BİST 10.771,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Açık
Samsun
26°C
Açık
Cts 26°C
Paz 28°C
Pts 29°C
Sal 28°C

İdrarı tutmak enfeksiyon riskini artırabilir

İdrarı tutmak enfeksiyon riskini artırabilir
10 Haziran 2024 12:30
37
A+
A-

Kabızlık, idrar tutma, işeme bozukluğu ve üriner sistem bozukluklarının idrar yolu enfeksiyonuna neden olabileceğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Bıyıklı, “Bu rahatsızlıktan korunmak için bol su tüketimi çok önemli. İdrar torbası tam ve düzenli olarak boşaltılırsa yani işeme eylemi ertelenmezse enfeksiyon riski azalır. Ayrıca kabızlığın önlenmesi de alınabilecek tedbirler arasındadır çünkü kabızlık hem bağırsakların dolmasıyla idrar torbasına baskı yaparak enfeksiyonu kolaylaştırır hem de idrar torbasının rahat boşalmasına engel olur. Enfeksiyona zemin hazırlamamak için hijyene de çok dikkat edilmeli. Tuvalet temizliğinin özellikle de kız çocuklarında önden arkaya doğru yapılması gerekir” açıklamasında bulundu.

Çocuklarda böbrek ve idrar yollarına bakterilerin yerleşmesi sonucunda ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonunun belirtilerinin; ateş, kusma, karın ağrısı, idrar kaçırma, idrar yaparken yanma, idrarın renginde ve kokusunda değişiklik ve halsizlik olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Bıyıklı, “Çocukta klinik olarak idrar yolu enfeksiyonundan şüpheleniliyorsa tanı koymak için mutlaka uygun koşullarda alınmış bir idrar örneği gerekli. Bu idrar örneğinden hem idrar analizi hem de idrar kültürü testi yapılmalı” ifadelerini kullandı.

Bol su içmek hem korunma yöntemi hem de tedavi

İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisinin antibiyotik gerektirdiğini paylaşan Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Bıyıklı, “Üreyen mikroorganizmaya ve çocuğun klinik durumuna göre şurup ya da iğne formunda antibiyotik tedavileri uygulanabilir. Bol su içmek hem hastalığa yakalanma riskini azaltır hem de tedaviyi destekler ve şikayetlerin daha hızlı azalmasına yardımcı olur. Burada unutulmaması gereken nokta, hastanın birkaç gün içinde yani kendi iyi hisseder hissetmez tedaviyi sonlandırmasının en büyük yanlışlardan biri olduğudur. Çünkü şikâyetlerin azalması maalesef enfeksiyonun tamamen iyileştiği anlamına gelmez ve sorunun kökten çözülmemesi hastalığın tekrarını kolaylaştırır” şeklinde konuştu.

Çocuklarda yüzde 30-50 arasında idrar yolu kaçağı oluşuyor

İdrar yolu enfeksiyonunda; yüksek tekrarlama olasılığı, sorunun kaynağının ilk bakışta tam olarak anlaşılamaması ve gelecekte oluşabilecek idrar yolu kaçağı problemi gibi üç önemli faktörün altını çizen Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Bıyıklı, “İdrar yolu enfeksiyonu geçiren bir çocukta yüzde 50-70 aralığında hastalık tekrarlanıyor. Aynı zamanda yine enfeksiyonu atlatan bir çocukta ileri dönemlerde yüzde 30 ile yüzde 50 olasılığında idrar yolu kaçağı medyana gelebiliyor. Son olarak çocuklardaki idrar yolu enfeksiyonunun böbreklerden mi yoksa mesaneden mi kaynaklandığı ilk bakışta net bir şekilde anlaşılamayabiliyor. Dolayısıyla hem sistemdeki enfeksiyonun tam olarak bitip bitmediğini öğrenmek hem de çeşitli kuşkulara sebebiyet veren başka belirtiler varsa hastanın herhangi bir şikâyeti olmasa bile kontrollü idrar tahlillerinin ve idrar kültürlerinin yapılması önemli. Eğer enfeksiyon aralıklarla tekrarlıyorsa özel böbrek filmleriyle böbreklerde yapısal bir problem olup olmadığını kontrol etmek gerekiyor” uyarısında bulundu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.