Dolar 32,8001
Euro 35,1516
Altın 2.450,19
BİST 10.771,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Açık
Samsun
26°C
Açık
Cts 26°C
Paz 28°C
Pts 29°C
Sal 28°C

Sınav öncesi aileler dikkat! Aşırı mükemmeliyetçi aile yapısı sınav kaygısını körüklüyor!

Sınav öncesi aileler dikkat! Aşırı mükemmeliyetçi aile yapısı sınav kaygısını körüklüyor!
6 Haziran 2024 18:48
36
A+
A-

Sınav kaygısı olan gençlerde aşırı mükemmeliyetçi aile yapısı görüldüğünü kaydeden Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, “Mükemmeliyetçi, eleştiren, yargılayıcı ve kıyaslayıcı ebeveyn profilleri, çocuğun özgüveninin düşmesini neden oluyor. Bu durum, sınavları da olumsuz etkiliyor.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, 8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek YKS sınavına sayılı gün kala sınav kaygısını yenmek için neler yapılması gerektiğini anlattı.

Sınav kaygısının üç temel boyutu var

Sınav kaygısının üç temel boyutunun var olduğunu, bunların düşünme, duyumsal ve davranışsal boyut olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, “Düşünsel boyutta sınav kaygısı yaşayan insanların akılları sürekli sınavla meşgul oluyor, dersleri ağır ve zor olarak algılıyor ve başaramayacakları korkusunu yaşıyorlar. Duyusal olarak ise bu çocuklarda aşırı terleme ve idrar tutamama gibi durumlar görülebiliyor. Davranışsal olarak ise yoğun bir performans düşüklüğü kendini gösteriyor.” dedi.

Sınav kaygısı taşıyan öğrencilere aileleri nasıl davranmalı?

Sınav kaygısı olan gençlerde aşırı mükemmeliyetçi aile yapısı görüldüğünü kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, “Aileler bu konuda aşırı mükemmeliyetçi olmamalı, çocuğunun kapasitesini bilmeli, çocuğunun artı ve eksilerini ya da çocuğundan ne bekleyebileceğini bilmeli. Çocuğun genel yapısı daha çabuk kaygılanan bir yapı ise günlük hayatını organize etmek konusunda bazı sıkıntılar yaşayabiliyor. Bu çocukların özgüvenin genellikle düşük olduğu ve ağır algıladığı da görülebiliyor. Anne ve babanın çocuğun özgüvenini yükseltmek ve çabuk kaygılanmasının ardında bulunan durumu, varsa hiperaktivite bozukluğu, sosyal fobi ve diğer kaygı bozukluklarını irdelemesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Sınav kaygısını yenmek için neler yapılmalı?

Sınav kaygısının çok olması durumunda öncelikle arkasında başka bir psikiyatrik rahatsızlığın olup olmadığının incelenmesi gerektiğine işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, “Sınav kaygısı, hiperaktivite bozukluğu ve diğer kaygı bozuklukları ile birlikte görülebilir. Bu nedenle, doğru bir değerlendirme yapılmalı.” dedi.

Anne-baba tutumlarının etkisi

Sınav kaygısının oluşumunda anne-baba tutumlarının önemli bir rol oynadığını da vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, şöyle devam etti:

“Mükemmeliyetçi, eleştiren, yargılayıcı ve kıyaslayıcı ebeveyn profilleri, çocuğun özgüveninin düşmesini neden oluyor. Bu durum, sınavları da olumsuz etkiliyor. Anne-babaların, çocuklarıyla ilgili tutumlarını gözden geçirmeleri ve bu konuda danışmanlık almaları önemli. Çocuğun özgüveninin tekrar yükseltilebilmesi için bireysel psikoterapi öneriyoruz. 

Sınav kaygısı çocuğun performansını ciddi şekilde etkiliyorsa ve tedavi edilmezse depresyon, kaygı bozuklukları, duygu durumunu düzenleyememeye kadar götürebilecek psikiyatrist rahatsızlığa neden olabiliyor.” 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.