ABD’den Japonya’ya yeni füze savunma sistemi satışı onaylandı
ABD Dışişleri Bakanlığı, Japonya’ya 12 adet havadan karaya füze savunma sisteminin satışını onayladı. Anlaşmanın toplam değerinin yaklaşık 3,9 milyar dolar olduğu açıklandı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Japonya’nın talebi üzerine 12 adet Standard Missile-3 (SM-3) Blok IIA füze savunma sisteminin satışına onay verildiği belirtildi. Onay, ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı tarafından Kongre’ye bildirildi. Sistemlerin, Japonya’nın mevcut Aegis donanımlı gemilerine entegre edilmesi planlanıyor.
Anlaşmanın kapsamı
Söz konusu satış paketi, 12 adet SM-3 Blok IIA füzesinin yanı sıra ilgili destek ekipmanları, yedek parçalar, eğitim hizmetleri ve lojistik destek hizmetlerini de içeriyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, satışın Japonya’nın füze savunma kabiliyetini önemli ölçüde artıracağını ve bölgesel istikrara katkı sağlayacağını ifade etti. Açıklamada, söz konusu sistemlerin Japonya’nın balistik füze tehditlerine karşı savunma kapasitesini güçlendireceği kaydedildi.
Stratejik işbirliği ve bölgesel güvenlik
ABD’li yetkililer, bu satışın iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin bir parçası olduğunu ve Japonya’nın kendini savunma çabalarına destek sağladığını belirtti. Anlaşmanın, Kuzey Kore’den gelebilecek olası füze tehditlerine karşı önemli bir caydırıcılık unsuru olarak değerlendirildiği ifade ediliyor. Japonya’nın, satın alacağı bu sistemlerle Aegis donanımlı gemilerinin savunma yeteneklerini modernize etmesi bekleniyor.