Dolar 34,0672
Euro 37,7719
Altın 2.753,57
BİST 9.833,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 29°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
29°C
Hafif Yağmurlu
Cum 29°C
Cts 28°C
Paz 28°C
Pts 28°C

Av. Cemil Deveci Suskunluğu Bozdu

Av.  Cemil Deveci Suskunluğu Bozdu
29 Ağustos 2024 23:39
10
A+
A-

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, görevde olduğu 2019-2024 yılları arasında belediyenin mali durumu ve yönetimi hakkında ortaya atılan iddialara yazılı bir açıklamayla yanıt verdi. Geçtiğimiz altı ay boyunca hakkında yapılan “borç yaptı, belediyeyi ekonomik olarak batırdı” gibi suçlamalara karşı sessiz kalan Deveci, bugün detaylı bir faaliyet ve borç stoku raporu yayımlayarak sessizliğini bozdu.

Deveci’nin açıkladığı verilere göre, 31 Mart 2019’da devralınan borç 218 milyon TL olarak kaydedildi. O dönemde bu rakam 54.5 milyon ABD dolarına eşdeğerdi. 2024 yılına gelindiğinde ise, belediyenin borç stoku 700 milyon TL olarak güncellendi; bu da 21.2 milyon ABD dolarına tekabül ediyor. Ancak Deveci, görev süresi boyunca önceki dönemden kalan borcun yarısından fazlasının ödendiğini, bütçe denkliğinin sağlandığını ve beş yıllık süreçte hiç yeni borç yapılmadığını belirtti.

Deveci, açıklamasında aynı dönemde gerçekleştirilen projeleri de ayrıntılı olarak paylaştı. Bu projeler arasında Hasan Ali Yücel Gençlik Bilim Merkezi, Atasahne Sanat Merkezi, Çok Amaçlı Kapalı Pazar ve Spor Alanı Yenilenmesi gibi büyük yatırımlar yer alıyor. Ayrıca, doğal afetler ve pandemi gibi olağanüstü koşullara rağmen, Atakum Belediyesi’nin sosyal ve ekonomik dayanışma projeleriyle de öne çıktığı vurgulandı.

Özellikle 2023’te yaşanan sel felaketleri sonrası 600 km’lik yolun yapım ve onarım bedelinin 150 milyon TL olarak hesaplandığı ve bu maliyetin devredilen borç içinde yer aldığı ifade edildi. Deveci, önceki dönemlerden devralınan ve 150 milyon TL’yi aşan kamulaştırmasız el atma bedellerinin ödendiğini de belirterek, bu rakamların borç yükünü artırdığını ancak belediyenin mali sorumluluklarını yerine getirdiğini vurguladı.

Deveci, Atakum Belediyesi’nin sosyal politikalar alanında da öncü bir rol üstlendiğini belirtti. Kırsal hizmetler müdürlüğü ile tarım ve hayvancılığa destek verilmiş, Atakum’a gelen depremzede ailelerin ihtiyaçları karşılanmış, pandemi sürecinde maske üretimi gibi halk sağlığını koruyucu adımlar atılmış ve düşük gelirli ailelerin çocuklarına yönelik eğitim ve kreş hizmetleri sağlanmıştır.

Belediyenin mali tablosunu da ele alan Deveci, 2019-2024 yılları arasında asgari ücretin, akaryakıt ve elektrik maliyetlerinin, temizlik firmalarına ödenen bedellerin ve inşaat maliyetlerinin ciddi şekilde arttığını hatırlattı. Buna rağmen, belediyenin projelerini tamamladığını ve sosyal sorumluluklarını yerine getirdiğini belirten Deveci, eleştirilerin haksız olduğunu ifade etti.

Cemil Deveci, açıklamasını sonlandırırken, “Bu beş yıllık süreçte, halkımızın menfaatleri doğrultusunda çalıştık ve Atakum’un geleceğine yatırım yaptık. Borç yaptığımız, belediyeyi zarara uğrattığımız iddiaları tamamen asılsızdır. Aksine, borç yükünü hafiflettik, projelerimizi tamamladık ve halkımıza en iyi hizmeti sunma gayreti içinde olduk” dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.