DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun °C
Banner Resmi
Banner Resmi

Doktor adaylarına işaret dili eğitimi

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (OMÜ) TIP FAKÜLTESİNDE “İŞİTME ENGELLİLERLE İLETİŞİM VE TÜRK İŞARET DİLİ” EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, SAMSUN ENGELLİLER FEDERASYONU (SAMEF) İŞBİRLİĞİNDE 2013 YILINDA BAŞLATILAN “İŞİTME ENGELLİLERLE İLETİŞİM VE TÜRK İŞARET DİLİ” EĞİTİMİ 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİNDE 115 TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİSİ İLE DEVAM EDİYOR. EĞİTİMLER 2-20 MART 2020 TARİHLERİ ARSINDA OMÜ TIP FAKÜLTESİ DERSLİKLERİNDE VERİLECEK. 2 MART GÜNÜ BAŞLAYAN EĞİTİMİN TANITIMINI KULAK BURUN BOĞAZ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. FİGEN BAŞAR DEKANLIK BİNASINDA BULUNAN MAVİ SALON’DA YAPTI.

Doktor adaylarına işaret dili eğitimi
Banner Resmi
16.10.2021
432
A+
A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesinde “İşitme Engellilerle İletişim ve Türk İşaret Dili” eğitimleri devam ediyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Samsun Engelliler Federasyonu (SAMEF) iş birliğinde 2013 yılında başlatılan “İşitme Engellilerle İletişim Ve Türk İşaret Dili” eğitimi 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde 115 tıp fakültesi öğrencisi ile devam ediyor. Eğitimler 2-20 Mart 2020 tarihleri arsında OMÜ Tıp Fakültesi dersliklerinde verilecek. 2 Mart günü başlayan eğitimin tanıtımını Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Başar, Dekanlık Binası Mavi Salon’da yaptı.

“Öğrenciler bu 3 haftalık eğitim kapsamında bin 200 kelimelik işaret dili eğitimi alıyor”

Aynı zamanda Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı da olan Prof. Dr. Başar, kendisine gelen engelli hastalarının da bulunduğunu ve kendinin de işaret dili bildiği için onlarla daha rahat iletişim kurduğunu belirterek, “OMÜ olarak yaklaşık 7 yıldır sürdürdüğümüz bu eğitim programı seçmeli bir program ve 3 hafta sürüyor. Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde sertifikalı işaret dili öğretmenleri ile öğrencilerimizin işitme engeli hakkında farkında olmalarını ve doktor olduklarında gelen hastalarına işaret lisanı ile cevap vermelerini, onlar ile iletişime geçebilmelerini amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra diğer engelli grupları ile de farkındalık oturumları yapıyoruz ki sağlık sektöründe bu tarz hastalara nasıl davranmaları gerektiği konusunda bir ön bilgi ve ön eğitim vermeyi amaçlıyoruz. Öğrenciler bu 3 haftalık eğitim kapsamında bin 200 kelimelik işaret dili eğitimi alıyor ve karşılığında da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sertifikalandırılıyorlar” şeklinde konuştu.

“İşaret dili ile iletişim kurduğum zaman çok daha rahat dertlerini anlatabiliyorlar”

İşitme dili bilmeyen doktorlar ile işitme engelli hastaların zor iletişim kurduğunu bir tercümana ihtiyaç duyulduğunu belirten Prof. Dr. Başar, “Ben de bu program kapsamında ders alıp işaret dili öğrendim ve sertifikam var. Odyoloji ve konuşma bozuklukları uzmanı olduğum için bize gelen yeni doğandan itibaren işitme taramasına gelen bebekler daha sonraki yaşlarda gelenlerle de işitme engeli olanlarla birebir karşılaşıyorum. Onlarla işaret dili ile iletişim kurduğum zaman çok daha rahat dertlerini anlatabiliyorlar, daha rahat açılıyorlar. Ben de onları çok daha fazla anlayıp onlara tıbben yapmam gerekenleri ve onların yapması gerekenleri çok daha rahat anlatabiliyorum. Aracı kullanmadan anlatabiliyorum dolayısıyla da hastalarımızın da bundan memnun olduğunu görüyorum” ifadelerini kullandı.

Tanıtım sonrasında Samsun Engelliler Federasyonu Başkanı Mehmet Akbulut, işaret dili hakkında Bilinenler ve Bilinmeyenler İşaret Diline Giriş, konulu sunum yaptı. Devamında farklı engel gruplarının temsilcilerin katılımıyla ‘Engelli Olmak’ konulu deneyim paylaşımı oturumu gerçekleşti. Katılımcılara farklı hasta grubu olarak engellilerin zorluklarını dile getirmek adına işitme, konuşma, bedensel engelli bireyler ve down sendromlu bir çocuk ile babası katıldı. Hastanede kendilerini ifade etmekte zorlandıklarını dile getiren hastalar ile doktor adayları arasında interaktif gerçekleşen oturum soru cevap kısmı ile sona erdi.

Oturuma OMÜ Tıp Fakültesi öğrencileri, akademisyenler ve engelli bireyler katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.