Dolar 42,7297
Euro 50,3021
Altın 5.964,87
BİST 11.286,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 12°C
Az Bulutlu
Samsun
12°C
Az Bulutlu
Per 14°C
Cum 13°C
Cts 13°C
Paz 14°C

Havaalanlarında yüz tanımalı geçiş dönemi başlıyor

Havaalanlarında yüz tanımalı geçiş dönemi başlıyor
16 Nisan 2025 14:19
209
A+
A-

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü, yolcuların seyahat süreçlerini tamamen dijitalleştirmeye hazırlanıyor. Yeni sistemle birlikte biniş kartı, check-in işlemi ve fiziksel pasaportlar ortadan kalkacak; kimlik doğrulama ise yüz tanıma teknolojisiyle yapılacak.

  Havaalanlarında yüz tanımalı geçiş dönemi başlıyor: Uçak bileti, pasaport ve check-in tarihe karışıyor
Seyahat belgeleri dijital hale geliyor
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), havayolu taşımacılığında köklü bir dijital dönüşüm için düğmeye bastı. Planlanan yeni sistem sayesinde yolcuların fiziksel pasaport, biniş kartı veya manuel check-in işlemi yapmasına gerek kalmayacak. 

ICAO tarafından geliştirilen plana göre, uçuş rezervasyonu yapıldığında yolcunun mobil cihazına dijital bir seyahat belgesi indirilecek. Bu belge, uçuşa dair tüm bilgileri otomatik olarak güncelleyecek ve sürecin tamamı cep telefonu üzerinden yönetilebilecek.

Yüz tanıma ile kimlik doğrulama yapılacak
Yeni sistemin en dikkat çekici ayağı ise biyometrik doğrulama olacak. Yolcular, havaalanlarında yüz tanıma teknolojisi ile kimliklerini doğrulayarak güvenlik kontrollerini geçecek. Havayolu sistemleri, yüz taramasını takiben yolcunun geldiğini algılayacak ve uçağa biniş işlemi otomatik olarak başlayacak.

Aktarmalı uçuşlar da sistemin bir parçası olacak
Sadece kalkış süreci değil, aktarmalı uçuşlar da dijital sistemin kapsamına girecek. Örneğin dış etkenler nedeniyle aktarmalı uçuşunu kaçıran bir yolcunun cihazına otomatik olarak yeni uçuş bilgileri gönderilecek. Yolcu, herhangi bir ek işlem yapmadan yeni uçağa geçiş sağlayabilecek.

Altyapı çalışmaları belirleyici olacak
Bu sistemin hayata geçebilmesi için havalimanlarının yüz tanıma sistemleri ve mobil cihazlardan pasaport okunabilirliği gibi teknik altyapılarını geliştirmeleri gerekiyor. ICAO, planların başarıyla hayata geçmesi halinde üç yıl içinde bu dijital sistemin dünya genelinde kullanılabileceğini öngörüyor.

 

Kaynak: CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.