Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 22°C
Pts 20°C
Sal 27°C

İZMİR BAŞKAN DERNEKLERİ FEDERASYONU MORA SOYKIRIMI HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI YAYINLADI.

İZMİR BAŞKAN DERNEKLERİ FEDERASYONU MORA SOYKIRIMI HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI YAYINLADI.
24 Eylül 2021 15:53
285
A+
A-

İzmir Başkan Dernekleri Federasyonu Başkanı İbrahim Yıldız tarafından 1821 yılında Yunan isyancılar tarafından 30.000 Türk’ün şehit edildiği soykırım hakkında basın açıklaması yapıldı. Yapılan Açıklamada: “Günümüz Yunanistan’ının güney bölgesi olan Peloponez yarımadası, Yunanistan’ın başka bölgeleriyle birlikte, 14 üncü yüzyılın sonlarından itibaren Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetilmiş olan Mora Eyaleti idi. Douglas Dakin gibi tarihçilere göre, bu bölgede yaşayanlar, o dönem diğer hükmeden güçlere kıyasla, Osmanlı yönetimini tercih etmişlerdir.

Yunanistan’a bağımsızlık yolunu açan 1821 isyanı, Mora Yarımadasın güneyindeki Manya Burnu’nda yaşayan Yunanlıların Osmanlılara karşı Mart 1821’de giriştikleri başkaldırı ile başlamıştır.

İsyanın ilk hedeflerinden biri Mora’nın merkezinde bulunan ve Osmanlı idaresinin Mora’daki yönetim merkezi olan Tripoliçe şehriydi. Çok sayıda varlıklı Türk ve Yahudi orada ikamet etmekteydi. Birkaç ay süren kuşatmanın ardından, şehir isyancıların eline geçmiştir. Tam sayısı kaynaklara göre değişiklik göstermekle birlikte 30.000 den fazla Türk isyancılar tarafından acımasızca katledilmiştir.

İngiliz tarihçi Walter Alison Phillips, 1897 yılında yazmış olduğu kitabında, bu korkunç barbarlığa anlatırken aşağıdaki ifadelere yer vermiştir.

-Perişan yerli halk, üç gün boyunca barbar çetesinin şehvet ve zulmüne maruz kalmıştır. Hiçbir cinsiyet veya yaş grubu bağışlanmamıştır. Kadınlar ve çocuklar öldürülmeden önce işkenceye uğramışlardır. Katliam o kadar kötü bir boyuta ulaşmıştır ki, isyancı haydutların başı Kolokotrones şehre geldiğinde, kapıdan kaleye kadar, atinin nallarının cesetlere basarak geçtiğini ve nalların yere hiçbir zaman demediğini’ kendisi söylemiştir.”

Yunanlılar tarafından Türklerin müttefikleri olarak görüldüklerinden ötürü çok sayıda Osmanlı Yahudi’si de Tripoliçe’de ki Yunan çetecilerin zulmünün ve katliamının kurbanı olmuştur.

Katliam, dönemin Yunan din adamlar tarafından tahrik ve teşvik edilmiştir. Yunan din adamları tarafından masum halkı; Türk Müslüman ve Türk destekçisi oldukları için katleden isyancılara “cennet müjdelenmiştir. Birçok yerde isyancıların ve katliamların başını din adamları çekmiştir.

Yunan sempatizana olup Yunan isyancılara yardım eden Alman Doktor Wilhelm Boldemann, şahit olduklarına dayanamayıp, kendisini zehirleyerek hayatına son vermiştir.

İsyancılar katliamdan usunda “Dünyada tek bir Türk kalmayana kadar savaşacaklarını açıklamışlardır. Bu durum gerçekleştirilen katılanların asıl maksadını oraya koymaktadır.

Mora katliamı görgü tanıklarım anlatımıyla, hatıratlarla, tarihi belgelerle, mücrimlerin kabulüyle ve akademik yayınlarla ortaya konulduğu tarihi bir gerçek ve aynı zamanda tarihin yüz karartı olaylarından birisidir.Yunan isyancılar tarafından 23/09/1821’de ele geçilen Osman idaresinin Mora’daki yönetim merkezleri olan Tripoliçe’de yaşanan katliamlar insanlık hafızasından silinmeyecektir.” denildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.