İzmir depreminin 6. yılında 5 bin 592 konut tamamlandı
İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin üzerinden 6 yıl geçti. Depremde hayatını kaybeden 117 kişinin ardından bölgede afet konutları ve kentsel dönüşüm çalışmaları yürütüldü.
İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin üzerinden 6 yıl geçti. Depremde 117 kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından bölgede afet konutlarının inşası ve kentsel dönüşüm çalışmaları başlatıldı.
TOKİ koordinasyonunda yürütülen çalışmalarla yıkılan yapıların yerine afet konutları inşa edilerek hak sahiplerine teslim edilmeye başlandı. Depremden en fazla etkilenen ilçelerden Bayraklı’da zemin etütleri yapılarak güvenli yapılaşmaya uygun alanlar belirlendi ve bu bölgeler rezerv yapı alanı ilan edildi.
Bayraklı’da 5 bin 592 bağımsız bölüm tamamlandı
TOKİ ve Emlak Konut GYO tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında Bayraklı, Osmangazi ve Mansuroğlu mahallelerinde toplam 5 bin 592 bağımsız bölüm tamamlandı. Bölgede 995 bağımsız bölümün inşası ise sürüyor.
Bakan Kurum: İzmir’i tüm afetlere dirençli hale getireceğiz
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem sonrası kentsel dönüşümle yenilenen konutlara ilişkin görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştı. Kurum, paylaşımında ❝30 Ekim 2020’de yaşadığımız İzmir Depremi’nin üzerinden 6 yıl geçti. Hepimizin yüreğinde iz bırakan bu acının ardından vakit kaybetmeden hem afet konutlarımızı inşa ettik hem de depremden en çok etkilenen Bayraklı’da kentsel dönüşümle kardeşlerimizi güvenli yuvalarına kavuşturduk. Vatandaşlarımızın da desteğiyle dönüşümü hızlandıracak, İzmir’i tüm afetlere dirençli hale getireceğiz❞ ifadelerini kullandı.
Hak sahipleri yeni konutlarından memnun
Bakanlığın paylaştığı görüntülerde konutlarına yerleşen vatandaşlar, dönüşüm sürecine ve yeni yaşam alanlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hak sahiplerinden Mehmet Dayıca, binasının yapımına 5 Mayıs 2024’te başlandığını ve 19 Mayıs 2025’te teslim aldıklarını belirterek devletin sürece dahil olmasının kendileri için önemli olduğunu ifade etti.
Tuncay Yılmaz ise yeni evlerinde kendilerini daha güvende hissettiklerini belirterek deprem sırasında artık dışarı çıkma endişesi yaşamadıklarını söyledi. Havva Şahin, yaşadıkları zor günlerin geride kaldığını dile getirirken Sermin Bağcı da inşaat sürecini yakından takip ettiklerini ve konutların sağlamlığı konusunda içlerinin rahat olduğunu kaydetti.
Makine mühendisi olduğunu belirten Serkan Gül, inşaat çalışmalarını yakından izlediğini ve temellerin sağlamlığından memnun kaldığını aktardı. Bilal Çatal da yeni konutlarda yapı güvenliğinin yanı sıra yaşam alanlarının ihtiyaçları karşılayacak şekilde düzenlendiğini ifade etti.