Malatya TSO Başkanı’ndan iş yeri teslimleri ve finansman uyarısı
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Sadıkoğlu, deprem sonrası iş yeri teslimlerinin tamamlanması ve konteyner esnafının tahliye edilmemesi gerektiğini belirterek, işletmeler için özel bir finansman modeli oluşturulması çağrısında bulundu.
Malatya TSO Başkanı Sadıkoğlu, şehir merkezindeki ticari hareketliliğin yeniden sağlanabilmesi için iş yeri teslimlerinin tamamlanmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Sadıkoğlu, çarşının bazı bölümlerinde iş yeri teslimlerinin başladığını ancak ticaretin kalbi olan ana arterlerde inşaat çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Sadıkoğlu, “İş yerlerinin tamamı bitirilip teslim edilmeden Malatya’da ticari hayatın eski canlılığına kavuşmasını bekleyemeyiz. Bu nedenle iş yeri inşaatları hızlandırılmalı ve teslim süreçleri bir an önce tamamlanmalıdır” dedi.
Konteyner esnafı için tahliye uyarısı
Başkan Sadıkoğlu, konteynerlerde faaliyetlerini sürdüren işletmelerin yeni iş yerlerine kavuşmadan tahliye edilmesinin doğru olmayacağını belirtti. Deprem sonrası birçok esnafın zor durumda olduğuna dikkat çeken Sadıkoğlu, “Daha önce de defalarca dile getirdiğimiz gibi, iş yerleri teslim edilmeden konteynerlerde faaliyet gösteren işletmelerimizden tahliye istenmemelidir. 4 binden fazla işletmemiz hala 21 metrekarede ayakta kalma mücadelesi veriyor” dedi.
Sadıkoğlu, depremin üzerinden geçen 3 yılı aşkın süreye rağmen birçok esnafın siftahsız günler geçirdiğini vurgulayarak, “İşyerleri teslim edilene kadar müsaade edilmelidir” ifadelerini kullandı.
Kira bedelleri ve yeni düzenleme çağrısı
Deprem öncesinde kiracı olarak faaliyet gösteren işletmelerin yeni çarşıdaki yüksek kira bedelleri nedeniyle sıkıntı yaşadığını ifade eden Sadıkoğlu, bu durumun sadece esnafı değil, Malatya’nın ticari geleceğini de olumsuz etkilediğini belirtti. Sadıkoğlu, “Konteynerlerde günü siftahsız kapatan esnafımızdan yüksek kira bedellerini karşılamasını beklemek gerçekçi değildir. Deprem öncesinde kiracı olan işletmelerimizin de iş yeri sahibi olabilmesine yönelik yeni düzenlemeler hayata geçirilmelidir” diye konuştu.
Finansman erişimi ve özel model talebi
İş dünyasının en önemli gündem maddelerinden birinin finansmana erişim olduğunu kaydeden Başkan Sadıkoğlu, üyelerden en yoğun talebin kredi ve finansman konusunda geldiğini söyledi. Artan maliyetler, daralan piyasa koşulları ve nakit akışındaki sıkıntılar nedeniyle işletmelerin ayakta kalma mücadelesi verdiğini ifade eden Sadıkoğlu, “Malatya iş dünyası, 6 Şubat depremlerinin ardından yaşanan zirai don felaketinin de ağır yükünü taşıyor. Bu olağanüstü şartlar dikkate alınarak işletmelerimize nefes aldıracak özel bir finansman modeli oluşturulmalı” dedi.
Sadıkoğlu, Malatya’nın ekonomik toparlanmasının hızlanabilmesi için kamu kurumları, finans sektörü ve ilgili tüm paydaşların ortak hareket etmesi gerektiğini belirterek, iş dünyasının taleplerine yönelik adımların vakit kaybedilmeden atılmasının şehrin geleceği açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.