Marmara Depremi’nde 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti
TBMM raporuna göre 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı. Depremin ardından Kocaeli ve Sakarya başta olmak üzere bölgede kentsel dönüşüm ve yeniden yapılanma çalışmaları sürüyor.
TBMM Deprem Riskinin Araştırılarak Deprem Yönetiminde Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonunun Temmuz 2010 tarihli raporuna göre, Marmara Depremi’nde 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı. Yaklaşık 200 bin kişinin evsiz kaldığı depremde 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yeri yıkıldı.
İstanbul’da 454 kişi yaşamını yitirirken, Yalova, Düzce ve Gölcük’ten getirilen yaralılarla birlikte can kaybı 981’e ulaştı. Kentte 1880 kişi yaralandı, yaklaşık 41 bin konut ve iş yerinde hasar oluştu. Depremden en fazla etkilenen ilçe ise Avcılar oldu.
Kocaeli’de dönüşüm projeleri sürüyor
En fazla can kaybının yaşandığı Kocaeli’de kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. İzmit Cedit Mahallesi’ndeki Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 1097 konut ve 8 ticari birim yenileniyor. Projenin tamamlanma oranı yüzde 99’a ulaşırken, konutların anahtar teslimlerine başlandı. Gölcük’te ise 360 daire ve 406 iş yerinden oluşan dönüşüm projesinin yapımı sürüyor.
Deprem sonrası sanayide de önemli bir noktaya ulaşan Kocaeli, 2025’te 22 milyar 928 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Otomotiv sektörü, kentin dış satımının yüzde 54’ünü oluşturdu.
Sakarya’da yeniden yapılanma
Sakarya’da depremde 3 bin 891 kişi hayatını kaybetti, 24 bini aşkın bina yıkıldı. Afetin ardından 15 Temmuz Camili, Korucuk ve Karaman mahallelerinde yeni yerleşim bölgeleri oluşturuldu. Kentte kentsel dönüşüm çalışmaları farklı bölgelerde etaplar halinde devam ediyor.
Deprem sonrası sanayi altyapısını güçlendiren Sakarya’nın ihracatı, 1999’da 180 milyon dolardan 2024’te 6 milyar doların üzerine çıktı. Kentte bugün 7 organize sanayi bölgesinde 300 civarında firma faaliyet gösteriyor.