Dolar 33,0742
Euro 36,0332
Altın 2.565,60
BİST 11.142,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 32°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
32°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 29°C
Sal 29°C

Tüm dereler ıslah edilecek

Tüm dereler ıslah edilecek
19 Temmuz 2024 14:11
1
A+
A-

EN BÜYÜK DERE ISLAHI PROJESİ

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, yaşanabilecek muhtemel sel ve su taşkınlarını önlemek amacıyla Kışla ve Hozan derelerinde gerçekleştirdiği ıslah çalışmalarında son aşamaya geldi. Mert Irmağı’na dökülen iki dere yatağının birleştirilip genişletildiği toplam 2 bin metre uzunluğundaki güzergahın bin 825 metrelik kısmını ıslah eden SASKİ, suyun akışını da beton kanalla kontrol altına aldı. Vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamaya yönelik her türlü yatırımı yapmakta kararlı olduklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Gebi Caddesi’ndeki yol geçişi ile birlikte kalan 175 metrelik bölümün de en kısa zamanda tamamlanacağını söyledi.

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin olumsuz etkileri, ülke genelinde olduğu gibi Samsun’da da yaşanıyor. Kentte sel ve su taşkınlarının önüne geçmek isteyen Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü de, alt ve üstyapı yatırımlarına aralıksız devam ediyor. Afetlerde zarar gören içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarını yenilemek için yoğun çaba sarf eden SASKİ ekipleri, yağmur suyu terfi merkezlerine ilaveten dere ıslah projelerine büyük önem veriyor. Bu kapsamda ilçelerdeki tüm dereleri temizlemeye çalışan ekipler, risk altındaki çok sayıda dereyi de derinleştirip yatağını genişleterek ırmaklara bağlıyor. 

Bin 875 metrelik kısım bitti

İlkadım ilçesinde Mert Irmağı ile bağlantılı Kışla ve Hozan derelerinde gerçekleştirilen toplam 2 bin metre uzunluğundaki ıslah çalışmasıyla iki dereyi birleştiren SASKİ Genel Müdürlüğü, bin 825 metrelik güzergahta imalatlarını tamamladı. Yatırım kapsamında Polatlı Bulvarı-Gebi Caddesi arasındaki 1068 metre uzunluğa sahip Kışla Deresi’ne 574 metre uzunluğunda beton kutu menfez yerleştirildi. 68 metrelik Gebi Caddesi yol geçişi dahil 175 metrelik bölümde ise çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Proje bittiğinde Kışla ve Hozan derelerinden akacak yağmur suları Mert Irmağı’na deşarj edilerek muhtemel can ve mal kayıplarının önüne geçilecek.

Tüm dereler ıslah edilecek

SASKİ Genel Müdürlüğü’nün dere ıslah çalışmalarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, bu yatırımların öneminin altını çizdi.

Suyun kontrollü akışı konusunda derelerin şehrin can damarları olduğunu ifade eden Başkan Doğan, ıslah projelerinin çok önemli olduğunu ve risk taşıyan tüm derelerin ıslah edileceğini belirterek, “Dere ıslah yatırımlarımız SASKİ tarafından büyük bir titizlikle devam ediyor. Ekiplerimiz gerek kırsal gerekse merkez ilçelerimizde çalışmalarını sürdürüyor. Şuan ekiplerimiz Atakum ve İlkadım ilçelerindeki dereleri ıslah ediyor. İlkadım’ın Kışla mahallesindeki Kışla ve Hozon derelerinin ıslahı en büyük projemiz oldu. 2 km uzunluğa sahip iki derede su akışını birleştirdik. Bunun yanında dere yataklarını temizleyip genişleterek 574 metre uzunluğunda beton kutu menfez yerleştirdik. 175 metrelik kısım kaldı. Onu da bitirdiğimizde iki deremiz Mert Irmağı ile bütünleşmiş olacak. Böylelikle sel ve taşkın riskini de en aza indirmiş olacağız. Durmadan, yorulmadan şehrimiz için tüm ekiplerimizle birlikte çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.