9 Ekim 2026, 10:45:20
Dolar 49,3429
Euro 55,4021
Altın 6.630,75
BİST 12.213,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 24°C
Az Bulutlu
Samsun
24°C
Az Bulutlu
Cum 24°C
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 27°C

Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’nde 47 film finalde

Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’nde 47 film finalde
9 Ekim 2026 09:56
10
A+
A-

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu tarafından düzenlenen 11. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali kapsamında dört kategoride finale kalan 47 film, iki gün boyunca izleyiciyle buluştu.

Festivalin açılış programı, Ankara’da akademisyenler, sinema profesyonelleri, genç sinemacılar ve Türk dünyasının farklı bölgelerinden gelen konukların katılımıyla gerçekleştirildi. Açılış töreninin ardından finalist filmlerin gösterimlerine geçildi.

Festival Düzenleme Kurulu Başkanı ve Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir, açılışta yaptığı konuşmada festival başvurularının 15 Şubat 2026 tarihinde ilan edildiğini belirtti. Uzun metraj, kısa metraj, öğrenci filmleri ve yapay zekâ destekli filmler olmak üzere dört kategoride başvuru alındığını ifade eden Demir, değerlendirmeler sonucunda 47 filmin finale kaldığını söyledi.

Ödüller gala töreninde sahiplerini bulacak

Demir, her kategoride ilk üçe giren filmlerin yanı sıra jüri üyeleri ve kurumsal ödüllerin de sahiplerini bulacağını belirtti. Festivalin Gala ve Ödül Töreni’nin, Türk dünyasına yönelik çalışmalara verdiği destekle tanınan Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini ifade eden Demir, kültür ve sanat dünyasının temsilcileriyle belgesel sinemacılarını törene davet etti.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sezayi Türk, üniversite olarak Türk dünyasını bir araya getiren böylesine önemli bir festivale paydaş olmaktan ve ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti. Festivalin, Türk Devletleri Teşkilatı’nın 2040 Vizyon Belgesi’nde ortaya konulan hedeflerle örtüştüğüne dikkat çeken Türk, organizasyonun Türk dünyasının kültür ve sanat hayatına önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Genç sinemacılar deneyimlerini paylaştı

Türk Dünyası Genç Sinemacılar Koordinatörü Leyla Nevruz, Türk dünyasının farklı bölgelerinden Ankara’ya gelen genç sinemacıların üniversite bünyesindeki film atölyesi çalışmaları, usta yönetmenlerle gerçekleştirilen masterclass programları ve deneyim paylaşımı etkinliklerine katıldığını belirtti. Nevruz, programa katılan genç sinemacılara, festival yönetimine ve ev sahipliği dolayısıyla üniversite yönetimine teşekkür etti.

Finalist belgeseller, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Sarı Salon’da iki gün boyunca gösterildi. Festival kapsamındaki gösterimler eş zamanlı olarak Başkent Üniversitesi sinema salonunda da gerçekleştirildi. Böylece finalist filmler, farklı üniversite ortamlarında öğrenciler ve sinemaseverlerle buluşma imkânı buldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, TÜRKSOY, TİKA ve YTB’nin yanı sıra üniversiteler, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve medya kuruluşlarının paydaşları arasında yer aldığı festivalin, uluslararası kültür ve sanat iş birliğine katkı sunmayı hedeflediği belirtildi.

Gala ve ödül töreni 9 Ekim’de

Festivalin Gala ve Ödül Töreni, 9 Ekim 2026 tarihinde saat 19.00’da Keçiören Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde yapılacak. Törenin, federasyonun paydaşı olan çeşitli televizyon kanallarında canlı yayımlanması, TRT Avaz tarafından da çekilerek paket program şeklinde izleyiciye sunulması planlanıyor.

Ödül kazanan filmlerin, törenin ardından paydaş ülkelerde ve üniversitelerde gösterime sunulacağı, paydaş üniversitelerin radyo, televizyon ve sinema bölümlerinde eğitim amaçlı olarak derslerde de izletileceği kaydedildi. Bu uygulamayla ödüllü belgesellerin daha geniş kitlelere ulaşması, genç sinemacıların çalışmalarının görünürlük kazanması ve Türk dünyasının ortak kültürel mirasının sinema aracılığıyla gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanıyor.

Menderes Demir, organizasyona ev sahipliği yapan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne, Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan’a ve gösterimlere katkı sunan Başkent Üniversitesi’ne teşekkür etti. Demir ayrıca festivalin gerçekleştirilmesine destek veren kurum ve kuruluşlara, paydaşlara, jüri üyelerine, akademisyenlere, sinema emekçilerine ve basın kuruluşlarına teşekkürlerini iletti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.