3 Temmuz 2026, 21:56:08
Dolar 46,8025
Euro 53,5582
Altın 6.267,43
BİST 14.417,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 28°C
Az Bulutlu
Samsun
28°C
Az Bulutlu
Cts 28°C
Paz 26°C
Pts 25°C
Sal 26°C

Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’ne yoğun başvuru

Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’ne yoğun başvuru
3 Temmuz 2026 02:31
35
A+
A-

Türk dünyasının ortak kültürel mirasını sinema aracılığıyla buluşturmayı hedefleyen Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’ne yedi Türk Cumhuriyeti, özerk Türk cumhuriyetleri, Türk toplulukları ve akraba topluluklardan çok sayıda film başvurusu yapıldı.

Başvurusu tamamlanan filmler, festivalin Ön Seçici Jürisi tarafından titizlikle değerlendiriliyor. Uzun Metraj, Kısa Metraj, Öğrenci Filmleri ve Yapay Zekâ Destekli Filmler olmak üzere dört ayrı kategoride finalist eserler belirlenecek.

Finale kalan filmler, alanında uzman isimlerden oluşan dört ayrı jüri tarafından değerlendirilerek 2026 yılı Türk Dünyası’nın En İyi Belgesel Filmleri seçilecek. Festivalin Gala ve Ödül Töreni’nin Ekim ayının ilk haftasında Ankara’da yapılması planlanıyor.

Ödül alan filmler geniş coğrafyada gösterilecek

Ödül alan filmler daha sonra Türkiye, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Macaristan, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çevrim içi ve yüz yüze gösterimlerle izleyiciyle buluşacak. Festival, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra Türk Dünyası Belediyeler Birliği, TÜRKSOY, TİKA ve YTB destekleri ile üniversiteler, meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve medya kuruluşlarının paydaşlığında imece yoluyla hayata geçiriliyor.

Demir: “Güçlü Kültür, Güçlü Gelecek”

Festival Düzenleme Kurulu Başkanı Menderes Demir, yaptığı açıklamada ❝Başta T.C. Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy olmak üzere, festivalimize destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. ‘Güçlü Kültür, Güçlü Gelecek’ sloganıyla gerçekleştirdiğimiz festivali, Türk Devletleri Teşkilatı 2040 Vizyon Belgesi doğrultusunda Türk kültürüne, sanatına ve sinemasına katkı sağlamak amacıyla düzenliyoruz❞ dedi.

Demir, ❝Festivalin en önemli hedeflerinden biri de Türk dünyasının kardeşlik hukukunu güçlendirmek, kültürel birlikteliğini pekiştirmek ve ortak değerlerini gelecek nesillere aktarmaktır❞ ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.