Dolar 32,5415
Euro 34,9765
Altın 2.438,51
BİST 10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 28°C
Az Bulutlu
Samsun
28°C
Az Bulutlu
Per 28°C
Cum 28°C
Cts 29°C
Paz 29°C

Birçok ruhsal bozukluk mevsim geçişlerinde kötüleşiyor

İSTANBUL (AA) – İstanbul Gelişim Üniversitesi Psikiyatrist Dr. Öğr. Üyesi Necip Çapraz, “Mevsim geçişlerinde yaşanan olumsuz belirtileri bir …

Birçok ruhsal bozukluk mevsim geçişlerinde kötüleşiyor
11 Nisan 2022 14:06
140
A+
A-

İSTANBUL (AA) – İstanbul Gelişim Üniversitesi Psikiyatrist Dr. Öğr. Üyesi Necip Çapraz, “Mevsim geçişlerinde yaşanan olumsuz belirtileri bir durumdan başka bir duruma geçişteki adaptasyon güçlüğü olarak düşünmek daha doğru olur.” dedi.

İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, bahar aylarının gelişiyle beraber alerji, bahar yorgunluğu, hormonal ve fizyolojik değişiklikler kendini göstermeye başladı. İnsan hayatını olumsuz yönde etkileyen belirtilerle kendini gösteren bu hastalıklar, ruhsal sorunlara da sebep oluyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çapraz, mevsim geçişlerinde ortaya çıkan olumsuz belirtilerin daha çok, uyku bozukluğu, halsizlik, hareketlerde yavaşlama, dalgınlık ve yeme düzeninde değişikliklerle kendini gösterdiğini vurguladı.

– “Adaptasyon güçlüğü olarak düşünülebilir”

Çapraz, mevsim geçişlerinde yaşanan olumsuz belirtilerin, bir durumdan başka bir duruma geçişteki adaptasyon güçlüğü olarak düşünmenin daha doğru olacağını belirterek, bahar yorgunluğu ile başa çıkmak için “Stresten uzak durun. Dengeli ve sağlıklı beslenin. Alkol ve tütün ürünlerinden uzak durun. Meditasyon ve yoga yapın. Gerginliğin azaltılması için kas gevşeme egzersizlerine önem verin. Sıvı tüketimini artırın.” önerisinde bulundu.

– Bahar yorgunluğu belirtileri uzun süre devam ederse bir uzmana başvurulmalı

Depresyon, anksiyete bozukluğu, bipolar bozukluk, panik atak gibi birçok ruhsal bozukluğun mevsim değişikliklerinden etkilenebildiğine değinen Çapraz, bahar yorgunluğunun belirtilerine yeni belirtilerin eklenmesi durumunda, bu yorgunluğun fiziksel bir rahatsızlıktan veya ruhsal nedenlerden kaynaklanıyor olma olasılığı olduğunu ve uzun süreli devam etmesi durumunda bir ruh sağlığı uzmandan yardım alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Muhabir: Harun Bahçivan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.