Dolar 32,5617
Euro 35,0339
Altın 2.433,96
BİST 10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 29°C
Açık
Samsun
29°C
Açık
Çar 28°C
Per 28°C
Cum 28°C
Cts 28°C

Bonn İklim Değişikliği Konferansı’na doğru

– Almanya’nın ev sahipliğinde 5 Haziran’da başlayıp 10 gün sürecek konferans, yıl sonuna doğru yapılacak BM İklim Değişikliği Konferansı’na hazırlık niteliği taşıyor
– Uzmanlar ve hükümet yetkilileri, iklim krizi kaynaklı kayıplar ve hasarlar ile uyum süreçleri kapsamında finansal konuları ele alacak

Bonn İklim Değişikliği Konferansı’na doğru
2 Haziran 2023 11:29
88
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Almanya'nın ev sahipliğinde 5 Haziran'da başlayacak Bonn İklim Değişikliği Konferansı'nda, uzmanlar ve hükümet yetkilileri, iklim krizi kaynaklı kayıplar ve hasarlar ile uyum süreçleri kapsamında finansal konuları ele alarak yıl sonuna doğru düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı'na (COP 28) hazırlık yapacak.

Bonn İklim Değişikliği Konferansı, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin (UNFCCC) alt komitelerinden olan Uygulama Alt Komitesi (SBI) ile Bilimsel ve Teknolojik Danışma Alt Komitesi (SBSTA) yürütücülüğünde, 5-15 Haziran tarihleri arasında Almanya'nın Bonn kentindeki Dünya Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek.

Görüşmeler, yılın en önemli iklim organizasyonu olarak kabul edilen ve 30 Kasım-12 Aralık tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai kentinde düzenlenecek BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) öncesi, dünyanın iklim krizi karşısında nerede durduğu konusunda kapsamlı bir değerlendirme yapılması fırsatını sunacak.

Bilim insanları ile karar verici mekanizmalarda bulunan hükümet yetkililerinin bir araya geleceği zirve kapsamında, geçen yılki COP27'de verilen sözler ve ortaya konulan hedefler gözden geçirilecek, ayrıca Kyoto Protokolü ve Paris Anlaşması çerçevesindeki hedeflerin ne derece uygulanabildiği bir kez daha mercek altına alınacak.

Bu bağlamda BM bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından hazırlanan Sentez Raporu 6. Değerlendirmesi'nde yer alan iklim krizine dair güncel veriler çeşitli yönlerden masaya yatırılacak. Komite görüşmelerinde başta fon dağıtımı olmak üzere finansal konulara ağırlık verilecek.

Organizasyon kapsamındaki atölyeler ile müzakere ve diyalog programlarında, iklim krizi sebebi ile yaşanan kayıplar ve hasarlar, bunları hafifletme hedefleri ve adaptasyon gibi çok kapsamlı ve üzerinde sıkça durulan konuların yanı sıra yereldeki insanların sorunları, cinsiyet eşitliği, okyanusların durumu ve birçok teknik mesele ele alınacak.

– Komite başkanlarından mesaj

Uygulama Alt Komitesi Başkanı Nabeel Munir ile Bilimsel ve Teknolojik Danışma Alt Komitesi Başkanı Harry Vreuls konferans öncesinde, beklentilerini bir video mesajla paylaştı.

COP28 öncesi Bonn'da yapılacak görüşmelerin, tüm taraflara, uzmanlara ve taraf olmayan paydaşlara, isteklerini ifade edebilecekleri son bir fırsat sağlamak adına önemli olduğunu vurgulayan Munir, “Bunun yanı sıra bu görüşmeler zorlukların tanımlanmasına, eksikliklerin üstesinden gelinmesine, fırsatların ve çözümlerin inşa edilmesine imkan sağlayacak. Teknik meselelerin müzakerelerinden çıkan sonuçlar politik sahayı da besleyecek.” ifadelerini kullandı.

IPCC raporları ışığında küresel ısınma etkileri ile aşırı hava olaylarındaki endişe verici artışa değinen Munir, şunları aktardı:

“Pek çok kişi, kendi ülkem Pakistan'ın, geçen yıl insanlarımızı harap eden büyük sellerin yarattığı tahribat nedeniyle manşetlerde yer aldığını hatırlıyordur. Bu nedenle iklim değişikliği kaynaklı felaketlerin bir sonucu olarak ortaya çıkan kayıp ve zararların ortaya konması, gelişmekte olan ülkeler için kritik öneme sahip.”

Vreuls ise Bonn'da yapılacak görüşmelerin odak noktasının kayıplar ve hasarlar olduğunu, buna ek olarak tarafların Küresel Uyum Hedefleri'ne de odaklanacağını belirterek, “Birçok ülke ve topluluk, dirençli toplumlar ve ekonomiler için adımlar atmaya hazır. Bununla birlikte hem şimdi hem de gelecekte karşılaşacağımız riskleri etkili bir şekilde yönetmek için daha fazla eylem ve çaba gerekecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Sibel Kurtoğlu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.