DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun °C
Banner Resmi
Banner Resmi

’Dünya Kanser Günü’nde vatandaşları bilgilendirdiler

DÜNYA KANSER GÜNÜNDE VATANDAŞLARI BİLİNÇLENDİRDİLER

’Dünya Kanser Günü’nde vatandaşları bilgilendirdiler
Banner Resmi
08.08.2021
410
A+
A-

Ordu’nun Fatsa ilçesinde 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle Toplum Sağlığı Merkezi bir alışveriş merkezinde stant kurarak vatandaşlara bilgilendirme broşürü dağıttılar.

Fatsa Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Işıl Aralan, “Kanser, dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemidir. Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olan kanser, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanı sıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır” dedi.

Aralan, “Bireysel ve toplumsal açıdan bakıldığında son derece önemli bir sağlık sorunu olan kanser ve kanser konusunda yapılabilecekleri geliştirmek ve gündemde tutmak amacıyla 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak kabul edilmiştir. Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğunu ve iyileşmenin erken teşhis ile doğru orantılı olduğunu unutmamalıyız. Kanser yapıcı etkileri bilinen maddelerden korunmak, kanserden korunmada en önemli faktördür. Tütün ve tütün ürünleri ve alkol alımından kaçınmak, güneşte uzun süre kalmamak, şişmanlığın önlenmesi (şişman kişilerde kanser riski 2 kat fazladır), yağ alımının azaltılması, meyve, sebze gibi posalı ve bol lifli besinlerin yenilmesi, A ve C vitamininden zengin besinlerin yenilmesi kanserden korunmada önemli faktörlerdir. Hiçbir rahatsızlık duyulmasa bile yılda bir kez mutlaka genel sağlık kontrolünden geçilmesi gerekmektedir. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz yaptırılacak kanser taramalarıyla (muayene ve tetkiklerle) meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserleri erken dönemde teşhis edilmektedir. Rahim ağzı kanseri taraması rahim ağzından alınan HPV/smear testi ile yapılır. 30-65 yaş kadınlar tarama kapsamına girmekte olup, 30-65 yaş arası her kadının 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması yaptırması gerekmektedir. Bağırsak kanseri taraması gaitada gizli kan testi ile yapılmaktadır. 50-70 yaş arası kadın ve erkek nüfus tarama kapsamına girmekte olup, 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ile bağırsak kanseri taramasını yaptırması gerekmektedir. Meme kanseri taraması mamografi çekilerek yapılır. 40-69 yaş arası bayanları kapsamakta olup, 40-69 yaş arası bayanların 2 yılda bir mamografi filmi çektirerek meme kanseri taramasını yaptırması gerekmektedir. Vatandaşlarımızı taramalarını ücretsiz yaptırmak üzere KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerine bekliyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.