Dolar 32,7111
Euro 35,4808
Altın 2.499,11
BİST 10.839,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 29°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
29°C
Hafif Yağmurlu
Sal 29°C
Çar 28°C
Per 29°C
Cum 30°C

Gıda güvenliği için tüketicilerde “temiz etiket” algısı oluşuyor

İSTANBUL (AA) – Karma Grup Regülasyon Koordinatörü Didem Altuntaş, tüketicilerin gıda tercihlerinde “temiz etiket” fenomenini tetiklemesinin ana …

Gıda güvenliği için tüketicilerde “temiz etiket” algısı oluşuyor
24 Mart 2022 12:03
142
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Karma Grup Regülasyon Koordinatörü Didem Altuntaş, tüketicilerin gıda tercihlerinde “temiz etiket” fenomenini tetiklemesinin ana nedeninin gıdanın geleneksel yöntemlerle işlenmesi veya minimal proses uygulanmasını talep etmesi olduğunu belirterek, “Endüstrinin olumsuz söylemlerden korunması, tüketici güveninin artması, etiketlerin fazlalıklardan arınması ve temiz markalı ürünlerin parlak geleceği için en zor görev şüphesiz gıda işletmecilerine ve perakende sektörüne düşmektedir.” ifadelerini kullandı.

Karma Grup'tan yapılan açıklamaya göre, uygulamada “temiz etiket” diye adlandırılsa da gerçekte istenilen “temiz gıda” oluyor. İşlev olarak etiketin ürün içeriğini açık ve anlaşılır bir şekilde yansıtması önem taşıyor.

Tüketici beklentileri, istekleri ve algılarına bağlı olarak farklılık gösterse de tanıdık bileşenler, katkısız basit içerik listesi ve doğallık tüketicinin genel beklentisi durumunda bulunuyor.

Genellikle “temiz etiket” olarak adlandırılan bu konu, gıda endüstrisini belirli bir bileşen veya katkı maddesinin varlığını ya da yokluğunu bildirmeye, organik tarım gibi üretim yöntemlerini kullanmaya itiyor.

– “Tüketiciler, tedarik zinciri genelinde şeffaflık beklentisi içerisinde olacaklar”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Karma Grup Regülasyon Koordinatörü Didem Altuntaş, henüz hiçbir önemli kamu veya uluslararası kurum tarafından tanımlanmamış olmasına rağmen “temiz etiket” fenomeninin, öncelikle ABD ve Avrupa’da başladığını ve hızlı bir şekilde yayılmakta olduğunu belirtti.

Altuntaş, 2021’de gıda güvenliği kültürünün AB mevzuatında yasallaşması ve global sorumluğu olan üreticilerin bu sisteme dahil olmasından sonra “temiz etiket” fenomeninin 2022'de daha çok konuşulacağını bildirdi.

Uluslararası gıda pazarında artan rekabet ve tüketici bilincinin, değişen beslenme dinamikleri ve yaşanan salgının, global ticaret için gerekli yasal düzenlemelerde değişiklikleri de beraberinde getirdiğini ve getirmeye devam edeceğini aktaran Altuntaş, şunları kaydetti:

“Tüketicilerin gıda tercihlerinde 'temiz etiket' fenomenini tetiklemesinin ana nedeni gıdanın geleneksel yöntemlerle işlenmesi veya minimal proses uygulanmasını talep etmesidir. Endüstrinin olumsuz söylemlerden korunması, tüketici güveninin artması, etiketlerin fazlalıklardan arınması ve temiz markalı ürünlerin parlak geleceği için en zor görev şüphesiz gıda işletmecilerine ve perakende sektörüne düşmektedir.”

Didem Altuntaş, Innova Market Insights sonuçlarının da bunu desteklediğine işaret ederek, “En önemli sonuçlardan biri, tüketicinin 2021’de şeffaflığı ikiye katladığını göstermektedir. Ankete göre tüketicilerin, Kovid-19 sonrasında da güven oluşturabilecek, özgün ve güvenilir ürünler sunabilecek markalar arayışında olacağının altı çizilmektedir. Tüketiciler, tedarik zinciri genelinde de şeffaflık beklentisi içerisinde olacaklardır.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Harun Bahçivan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.