DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun °C
Banner Resmi
Banner Resmi

Hindu milliyetçiliği artık küresel sorun teşkil ediyor

​​​​​​​İSTANBUL (AA) – GÜLÇİN KAZAN DÖGER – Hindu milliyetçiliği sadece Hindistan için değil küresel olarak da sorun teşkil ediyor. Özellikle …

Banner Resmi
17.10.2022
76
A+
A-

​​​​​​​İSTANBUL (AA) – GÜLÇİN KAZAN DÖGER – Hindu milliyetçiliği sadece Hindistan için değil küresel olarak da sorun teşkil ediyor. Özellikle İngiltere'de Hindu milliyetçileri ile Müslümanlar arasında yaşanan son çatışmalar, aşırılıkçı “Hindutva” ideolojisinin Hint diasporasına da yayıldığını gösteriyor.

Avustralyalı gazeteci CJ Werleman, İngiltere'de 17 Eylül'de çok sayıda Hindu milliyetçisinin cami önünde sloganlar atarak Müslümanlara saldırı girişiminde bulunduğu olayın ardından ülkede artan Hint milliyetçiliğini ve küreselleşen Hindutva ideolojisini AA muhabirine değerlendirdi.

Hindu milliyetçilerin, Müslümanlara saldırdığı olayların başka örnekleri de olduğuna dikkati çeken Werleman, “Hinduların 17 Eylül'de Leicester'da Müslümanlara saldırması ne anlık gelişmiş ne de münferit bir olaydı. Tıpkı 12 gün önce 2 düzineden fazla Hindu adamın aynı bölgedeki bir Müslümana saldırmasının yanı sıra 22 Mayıs'ta 19 yaşında Müslüman bir çocuğun da aynı türden bir çete tarafından saldırıya uğraması gibi.” ifadesini kullandı.

Werleman, Leicester'da yaşayan Müslümanların daha önce de polise çok sayıda tehdit ve saldırı ihbarında bulunduğunu aktararak, “Saldırıya uğrayan her iki kişi de ifadelerinde bu saldırıların dini saikli nefret suçu olduğunu, saldırıdan hemen önce kendilerine 'Müslüman mısın?' diye soru sorulduğunu söyledi.” dedi.

– Hindistan Başbakanı Modi'nin Müslüman karşıtı uygulamaları Hint diasporasını cesaretlendirdi

Werleman, Hindu milliyetçiliğinin en yaygın şekli olan Hindutva ideolojisinin küresel olarak yaygınlaşmasının Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin yükselişiyle yakından ilişkili olduğunu vurgulayarak, “Hindutva ideolojisi, Modi'nin seçim başarısı sayesinde Hindistan diasporasında yükseldi. Partisi aracılığıyla bu ideolojiyi ve onun toplumsal nefretini acımasızca ana akım siyasete, ana akım medyaya ve sosyal medyaya dayattı.” şeklinde konuştu.

Hindistan'da Hindutva ideolojinin yaygınlaşmasının 1925'te ulusal gönüllü topluluğu Rashtriya Swayamsevak Sangh'ın (RSS) kurulmasına kadar dayandığını anlatan Werleman, bu gönüllü ordunun Hindu ulusu kurma hedefinin telkin ve askeri eğitim kolu haline geldiğini söyledi.

Kendisi de RSS üyesi olan Modi'nin yükselişiyle ülkede fanatizmin kısmen teşvik edildiğini ifade eden Werleman, özellikle Modi'nin 2014'te başbakan olduktan sonra Müslüman karşıtı birçok yasayı yürürlüğe koyduğuna, bunun Hint diasporasında “şovenist gurur duygusu” oluşturduğuna dikkati çekti.

Werleman, “Birleşik Krallık'taki Hindutva projesi, Hindistan'ın iktidar partisi Hindistan Halk Partisinin (BJP) siyasi hedeflerini ilerletmeyi amaçlıyor ki bu parti dünyadaki tüm Hindutva örgütlerinin kökeni ve dünyanın en büyük paramiliter örgütü RSS'nin siyasi kanadıdır. Hedefleri, Hindistan işgali altında olan Keşmir de dahil olmak üzere Hindistan'ı yalnızca Hindu bir ulusa dönüştürmektir. Bu, ülkede yaşayan 200 milyon Müslümanı soykırımın eşiğine getiren bir proje.” değerlendirmesinde bulundu.

– Hindutva, İngiliz siyasetine nasıl yerleşti?

Birleşik Krallık'taki Hindu milliyetçilerinin kendilerine alan açmak için uzun süredir ana akım İngiliz siyasetine yerleştiklerini belirten Werleman, “Birleşik Krallık'ta bu gruplar, İngiliz Hindu seçmenini İşçi Partisine karşı ve sağ kanat siyasetine doğru harekete geçirerek, zorlayarak, Britanya'nın muhafazakar partisinin içine yerleştiler.” diye konuştu.

Birleşik Krallık'ta çok sayıda Hindutva örgütü olduğunu dile getiren Werleman, “İngiltere Hindu Konseyi, Hindu Tapınakları Ulusal Konseyi, Ulusal Hindu Öğrenci Federasyonu ve Sewa International ki 20 yıl önce 2 binden fazla Müslüman'ın ölümüne neden olan Gujarat soykırımından doğrudan sorumlu olanlara yardım fonlarını uluslararası olarak aktardığı için ifşa edilen bir yardım kuruluşu.” ifadesini kullandı.

Werleman, İngiliz medya kuruluşu ITV tarafından elde edilen ve Hindu Swayamsevak Sangh (HSS) üyesi bir Hindu milliyetçisinin öğrencilere Müslümanlardan nefret etmelerini telkin ettiği görüntülere değinerek, bu olaydan sonra İngiliz hükümetinin harekete geçtiğini ancak Hindutva örgütlerinin ülkede serbestçe faaliyet göstermesini yasaklama konusunda yetersiz kaldığını aktardı.

HSS hakkında soruşturma başlatıldığını kaydeden Werleman “Hükümet, HSS'nin ırkçı nefreti ve bölünmeyi teşvik ederek Birleşik Krallık yardım yasasını ihlal etmesine rağmen Hindutva örgütüne karşı başka işlem yapmadı. Sebebi de muhtemelen Hindutva lobisinin şu anda İngiliz Parlamentosunda aşırı büyük etkisinin olması.” şeklinde konuştu.

– Küreselleşen bir sorun Hindutva

Werleman, Müslümanları hedef alan saldırıların sadece İngiltere'de yaşanmadığını, Hindu milliyetçilerinin artık küresel sorun olduğunu vurgulayarak, “Bu tür saldırıların artık sadece İngiltere'de olmadığını aynı zamanda Avustralya, Kanada ve ABD dahil olmak üzere Hint diasporasında yaşandığını anlamak çok önemli.” dedi.

Son 7 yılda 24 Hindutva örgütünün 100 milyon dolardan fazla para topladığını belirten Werleman, en etkin Hindutva lobisinin ABD'de bulunduğunu kaydetti. Werleman, “Bu parayı Hindistan'daki nefreti finanse etmek ve ABD'deki siyasi liderlerin Hindistan konusunda kritik pozisyonlar almaları ve Hindistan hükümetinin Keşmir ve Pakistan'a yönelik politikalarını benimsemeleri ve lobi yapmak için kullandılar.” şeklinde konuştu.

Werleman, Hindu milliyetçilerinin ana akım Amerikan siyasetine yerleştiğinin altını çizerek, “5 Hindutva örgütü, ABD hükümetine yaklaşık 1 milyon dolarlık Kovid-19 para yardımı için başarılı şekilde lobi yaptı. Başka bir deyişle, ABD vergi mükellefleri habersizce Hindistan'daki dini azınlıklara zulmetmekle suçlanan aşırı sağcı faşist örgütlenmeye katkıda bulunuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Hindu milliyetçilerinin, sosyal medyadaki Müslüman karşıtı gönderilerin yüzde 55'inden sorumlu olduğunu aktaran Werleman, bunun Hindistan'ı en büyük Müslüman karşıtı içerik üreticisi ve Batı dünyasındaki Müslüman karşıtı nefret suçlarının ilham kaynağı yaptığını söyledi.

Werleman şöyle devam etti:

“Hindutva'nın, 1930'larda Hitler'in Nazi partisinin Almanya'daki tüm muhalifleri öldürmek veya susturmak için kullandığı aynı otoriter metodolojileri kullanarak Hindistan'ı kasıp kavurduğunu söyleyebiliriz. Hindutva ideolojisinin 20. yüzyılın ortalarında, Nazilerden ve Avrupa'nın faşist hareketlerinden ilham aldığı göz önünde bulundurulduğunda bu hiç de şaşırtıcı değil.”

– İngiltere'deki gerilimin geçmişi

İngiltere'nin Leicester şehrinde, 22 Mayıs'ta, 19 yaşındaki Müslüman bir genç, gece geç saatlerde çok sayıda Hindu'nun saldırısına uğramış, sopalarla dövülmesinin ardından hastanede tedavi altına alınmıştı.

Bu olaydan yaklaşık 3 ay sonra 28 Ağustos'ta ise Hindistan'ın Pakistan'ı Asya Kupası kriket karşılaşmasında yenmesinin ardından yine Leicester şehrinde iki grup arasında şiddet olayları patlak vermişti.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Hindu erkek gruplarının “Pakistan'a ölüm” diye bağırdığı ve maçtan sonra 20 yaşındaki Müslüman bir genci dövdüğü görülmüştü.

Söz konusu şiddet olaylarının ardından, bölgedeki topluluk liderleri, Hindu ve Müslüman gruplar arasında artan gerginliği ele almak üzere güvenlik güçleriyle acil toplantı yapılması çağrısında bulunmuştu.

Muhabir: Berin Alpaslan Gökçe

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.