Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 25°C
Çar 24°C

İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde siber güvenlik konusu ele alındı

İSTANBUL (AA) – İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Gelişim Atölyeleri kapsamında gerçekleştirilen İGÜ Coffee Talks etkinliğinde bu hafta …

İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde siber güvenlik konusu ele alındı
18 Kasım 2022 11:56
97
A+
A-

İSTANBUL (AA) – İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Gelişim Atölyeleri kapsamında gerçekleştirilen İGÜ Coffee Talks etkinliğinde bu hafta öğrenciler siber güvenlik konusunu konuşmak için bir araya geldi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, İGÜ, Sanatsal Gelişim, Sportif Gelişim, Kültürel Gelişim ve İGÜ Coffee Talks etkinlikleri ile yıl boyunca öğrencileri bir araya getirerek farklı alanlarda hem eğitim almalarını hem de sosyalleşmelerini sağlıyor. Öğrenciler bu hafta, İGÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Serkan Gönen ile siber güvenlik hakkında sohbet etti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Serkan Gönen, sağlıktan eğitime, alışverişten sohbet ortamına kadar tüm sosyal hayatın internet üzerinde geçtiğini belirterek, “Bunları yaparken güvenliğe yeterince dikkat edilmiyor. Atölyemizde, özellikle son dönemde gündemde olan sosyal medya hesaplarının çalınmasının nasıl olduğu ve burada kullanılan önemli tekniklerden biri olan sosyal mühendisliğe değindik. Siber zorbalık, kritik altyapılar, siber güvenlik ve bilgi güvenliği arasındaki farklara yer verdikten sonra, parolalarda dikkat edilecek hususlar ve günlük hayatımızda kişisel verilerimizin korunmasında dikkat edilecek noktalar konusunda öğrencilerimizle konuştuk.” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin ilgisinin yoğun olduğunu aktaran Gönen, şunları kaydetti:

“Siber güvenlik alanındaki kariyerle ilgili merak edilenleri ve yapılması gereken çalışmaları da konuştuk. Günümüzde sıkça duyduğumuz sosyal medya hesaplarının çalınması ile ilgili de öğrencilere bilgilendirme yapıldı. Esas önemli konu gelen linklere tıklanmaması. Hesapların çalınması ile ilgili yapılan çalışmaların yüzde 99,9'u sosyal mühendislik üzerinden insanları kandırabilecekleri hassas bir nokta bulup, o konuyla alakalı bir link gönderip buna tıklamalarını beklemek.

Şu anda en fazla kullanılan, hayati tehlikesi olan hastalıklarla savaşan çocuklara yardım kampanyaları için gönderilen linkler. Korku, acındırma ve merhamet gibi insanların zaaf göstereceği duygulardan yararlanmaya çalışıyorlar. Linklere tıklandığı zaman kendi sosyal medya hesabınızdan çıkmış gibi klon bir sayfaya yönlendiriliyorsunuz. Kullanıcı adı ve parolanızı girdikten sonra gerçek hesaba yönlendiriyor fakat aradaki klon sayfa hesabınızı çalmış oluyor. Bundan sonrasında hesabınızı kurtarmanız için sizden para talep ediliyor. Bu saldırılara da fidye saldırıları diyoruz.”

Gönen, dikkat edilecek en önemli hususun güvenilmeyen paylaşımlara tıklamamak olduğunu belirterek, “Sosyal mühendislere asla kanmam diye bir tabir yok. Önemli olan size özgü hazırlanması gereken sosyal mühendis saldırısı, buna ben de birçok kişi de kanabilir. Bilinmeyen linklere girmemek lazım. Hatta arkadaşınızdan geliyor gibi de yapılabilir. Bu tip durumlarda teyit etmek gerekir.” değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Harun Bahçivan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.