DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun °C
Banner Resmi
Banner Resmi

Kan bağışında bulunmak için gerekli koşullara uyulmalı

– Üsküdar Üniversitesi NP İSTANBUL Hastanesi Tıbbi Biyokimya Uzmanı İlknur Bozkurt:
– “Kan bağışçısı olabilmek için 19 yaşından gün almak, herhangi bir kronik hastalığı ve bulaşıcı bir hastalığı bulunmamak şartlarına sahip olunması gerekiyor. Kan bağışı işlemi öncesinde hastanın aç olmaması, kendini kan verebilecek kadar iyi hissetmesi, yorgun ve uykusuz olmaması gerekiyor”

Banner Resmi
09.02.2023
115
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Üsküdar Üniversitesi NP İSTANBUL Hastanesi Tıbbi Biyokimya Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İlknur Bozkurt, kan bağışında bulunabilmek için bazı koşullar bulunduğunu, kan vermek isteyen kişilerin bu koşullara uygun olması gerektiğini bildirdi.

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Bozkurt, kan bağışı yapmak isteyen kişilere Kan Bağışçısı Bilgilendirilmiş Onam Formu, Kan Bağışçısı Kayıt Formu ve Kan Bağışçısı Sorgulama Formu doldurtulması gerektiğini belirtti.

Bozkurt, “Bu formlar ve bağışçı, mutlaka hekim tarafından kontrol edilmeli ve hekim onayından sonra bağış kabul edilmelidir. Kan bağışı sadece Kızılay kan bağış merkezlerinde yapılmaktadır. Hastane transfüzyon merkezlerinde ancak özel durumlarda Kızılay kan merkezlerinin yetkilendirmesi neticesinde kan bağışı kabul edilebilir. Özellikle kan bağışçısı sorgulama formunun doğru ve eksiksiz doldurulması çok büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

Bağışçılardan torba kan alımı öncesinde kan grubu tayini, kan sayımı, Anti HIV, HbsAg, Anti HCV ve sifiliz testleri çalı​​​​​​​şılması için kan numunesi alındığını aktaran Bozkurt, kan bağışının yaklaşık 10 dakika süren bir işlem olduğunu ve işlem esnasında yaklaşık 450 mililitre kan alındığını bildirdi.

Kan bağışçısı olabilme koşullarına değinen Bozkurt, bu koşulları “19 yaşından gün almak, 65 yaşından gün almamak (ilk kez kan bağışı yapacaklar için 61 yaşından gün almamak), vücut ağırlığının 50 kilogramdan fazla olması ve vücut sıcaklığının 37,5 derecenin altında olması” şeklinde sıraladı.

Bozkurt, torba kan alımı öncesi yapılan testlerde hemoglobin düzeyinin kadın için 12.5-16.5 g/dl, erkek için 13.5- 18.0 g/dl olması gerektiğini, trombosit sayısının 150 bin/milimetreküpten büyük olması durumunda kan bağışı gerçekleşebileceğini kaydetti.

– “Tüm cerrahi işlemler sonrası 1 yıl bağışçı olunamıyor”

İlknur Bozkurt, kan bağışının kabul edilmeyeceği şartlara ilişkin, “Kronik Hepatit B, Hepatit C hastalığı, Hepatit B taşıyıcılığı, Anti HIV pozitifliği gibi bulaşıcı hastalıklar, Aspirin kullanımı (Aferez Trombosit konsantresi hazırlamak için alındığında kabul edilmez), antibiyotik kullananlar (en az 48 saat), aşı uygulaması (4 hafta bağışçı olamazlar), akupunktur, botoks, dövme, takı için cilt deldirme, saç ekimi veya estetik müdahaleler gibi uygulamaları yaptıranlar 1 yıl boyunca kan bağışçısı olamazlar. Tüm cerrahi işlemler sonrası 1 yıl bağışçı olunamaz.” ifadelerini kullandı.

Bazı şartları taşıyan kişilerin de bağışçı olamayacağını aktaran Bozkurt, söz konusu şartları şöyle sıraladı:

“Kanser hastaları ve kemoterapi alanlar, kronik kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği, geçirilmiş Myokard enfarktüsü ve/veya stent takılması, kronik karaciğer yetmezliği, damar yolundan insan kaynaklı (büyüme hormonu, pıhtılaşma faktörleri, insülin vesaire) ilaç kullananlar, düşük geçirmiş kadınlar (9 ay bağışçı olamazlar), gebeler ve gebelik sonrası 9 ay, hipotansiyon ve hipertansiyon (bağış esnasında), diş tedavisi (çekim, dolgu, kanal tedavisi gibi uygulamalarda en az 7 gün), alkol alımı sonrası en az 12 saat bağış kabul edilmemektedir.”

– “Kan bağışı öncesinde aç olunmamalı”

Tıbbi Biyokimya Uzmanı Dr. İlknur Bozkurt, hipertansiyon hastalarında ilaç kullanımı varsa ve kan basıncı kabul edilebilir sınırlardaysa kan alımı yapılabileceğini belirterek, “Hafif ağrı kesici kullanımı, vitamin kullanımı, antidepresan kullanımı kan bağışı için engel teşkil etmemektedir. Ayrıca, Bağışçı Sorgulama Formu'ndaki soruları doğru cevaplamış olması ve kullanılan farklı ilaçlar varsa bunları mutlaka formda belirtmiş olmaları isteniyor. Bağış aralığı ortalama erkek bağışçılarda 90 gün, kadın bağışçılarda 120 gündür. Kan bağışı işlemi öncesinde hastanın aç olmaması, kendini kan verebilecek kadar iyi hissetmesi, yorgun ve uykusuz olmaması gereklidir. Bağış sonrasında bol sıvı tüketilmeli, en az 1 saat sigara içilmemeli, kan alımı yapılan kolla ağır yük kaldırılmamalı ve o gün ağır işler ve aktiviteler yapılmamalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Yıldız Taşdelen Erli

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.