Dolar 32,5286
Euro 34,9326
Altın 2.438,75
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Az Bulutlu
Samsun
22°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 18°C

Kentsel su sistemleri yönetimi yapay zekayla daha verimli

İSTANBUL (AA) – Mitsubishi Electric'in akıllı yazılım çözümü Aquatoria, kentsel su sistemlerinde pompa optimizasyonu ile enerji tasarrufu …

Kentsel su sistemleri yönetimi yapay zekayla daha verimli
11 Mart 2022 12:02
158
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Mitsubishi Electric'in akıllı yazılım çözümü Aquatoria, kentsel su sistemlerinde pompa optimizasyonu ile enerji tasarrufu sağlıyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, su kaynaklarının temini, toplanması ve yönetilmesi özellikle büyük şebekelerin söz konusu olduğu kentlerde zorlukları da beraberinde getiriyor. Yapay zeka, veri analitiği, regresyon modelleri ve çeşitli algoritmalar ise su yönetimi sürecindeki zorlukları nötralize etmeyi ve süreci efektif şekilde yönetmeyi sağlıyor.

Terfi merkezi ve vana gibi sistem bileşenlerinde otomasyon teknolojilerini uygulamak ve tüm bu kaynakları optimize eden bir kontrol platformunu hayata geçirmek ise istenilen verim ve karlılığa ulaşmayı mümkün kılıyor.

Şehirlerdeki su yönetimini dijitalleştirerek kısıtlı kaynakları verimli şekilde kullanmanın önünü açan Mitsubishi Electric, Aquatoria ile sistemin dinamiklerine ve ihtiyaçlarına uygun olarak akılcı çözümler sunuyor. Su şebekesinin operasyon verimliliğini artıran özellikleriyle öne çıkan sistem, su şebekesi operatörünün müşterilere homojen bir kullanım deneyimi sunması, işletme maliyetlerini kontrol altına alması ve bakım ihtiyaçlarını minimum seviyede tutması için gerekli koşulları sağlıyor.

– Enerji tüketimini, su kaçaklarını ve bakım gereksinimlerini azaltan akıllı algoritma

Kentsel su sistemleri için hassas kontrol sağlayan Aquatoria, pompa istasyonunu tüketici talebiyle uyumlu hale getirip aşırı basıncı ortadan kaldırıyor, her istasyonda optimum pompalama ünitesi seti seçimini otomatik hale getiriyor. Sudaki basıncı ilgili standartlarla uyumlu hale getiren sistem, su dağıtım sistemi içindeki yükü ve su kaçaklarını azaltıyor. Pompa ünitesindeki çalışmaları otomatik teşhis eden sistem, tahmine dayalı algoritmalar aracılığıyla anında aksiyon almayı sağlarken daha az personelle verimli bir şebeke yönetimi sunuyor.

Aquatoria, farklı uygulama senaryolarına uyarlanabilme esnekliğiyle dikkati çeken Mitsubishi Electric SCADA tabanlı yazılım platformu sunuyor. Verileri altyapıdaki değişiklikleri yansıtmak için kolaylıkla modifiye eden sistem, grafik kullanıcı ara yüzlerini (GUI) de kontrol odası ekranlarında gösteriyor.

Suyu teknolojiye entegre eden Aquatoria algoritması, sistemdeki yönetim ve optimizasyonu yapay zeka özelliğiyle sağlıyor. Yapa zeka, sistemi oluşturan altı farklı yazılım modülünden biri olan “Adaptif Kontrol Modülü” içinde çalışıyor. Sistemin gelişmiş bilişsel zekası, özellikle birden fazla değişkenin rol oynadığı senaryolarda daha iyi sonuçlar üretilmesini sağlıyor.

Dünyanın farklı şehirlerinde referans projeler hayata geçiren Mitsubishi Electric, Belarus'ta 1,9 milyonluk nüfuslu Minsk şehrinin yanı sıra birçok farklı kentin su yönetiminde çözüm ortaklığı yaptı. Yine Belarus'ta 360 bin nüfuslu Mogilev, 510 bin nüfuslu Gomel ve 116 bin nüfuslu Orsha şehirlerinde kurduğu akıllı su yönetim sistemleriyle kamu hizmeti sağlayan şirket, şebekelerin çalışma performansını önemli düzeyde yükselterek sızıntıları ve enerji kullanımını da azalttı.

Muhabir: Murat Birinci

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.