Dolar 32,4127
Euro 34,7800
Altın 2.400,61
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
15°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Kronik hastalığı bulunanlara bayramda beslenme uyarısı

ÇORUM (AA) – Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Doğan, diyabet, kolesterol, tansiyon, gut, siroz, kronik böbrek yetmezliği ve koroner arter hastalarının bayramda beslenmeye dikkat etmesi gerektiğin…

Kronik hastalığı bulunanlara bayramda beslenme uyarısı
25 Haziran 2023 14:13
71
A+
A-

ÇORUM (AA) – Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Doğan, diyabet, kolesterol, tansiyon, gut, siroz, kronik böbrek yetmezliği ve koroner arter hastalarının bayramda beslenmeye dikkat etmesi gerektiğini bildirdi.

Doğan, yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı'nda kırmızı et ile tatlı, şeker ve tuz tüketiminin arttığına dikkati çekti.

Kronik hastaların bu dönemde kendi doktorlarının tavsiyelerini eksiksiz yerine getirmeleri gerektiğini belirten Doğan, “Diyabet, kolesterol, tansiyon, gut, siroz, kronik böbrek yetmezliği ve koroner arter gibi kronik hastalığı olan hastalarımızın, sabahları mutlaka hafif, bol yeşillikli bir kahvaltı yapmalarını tavsiye ediyorum. Sofralarda yağsız kırmızı et tercih etmeliler ve mutlaka sabah öğününden başlayarak ilaçlarını doz atlamadan kullanmalarını önermekteyiz. Aşırı et tüketiminden kaçınmak gerekir. Gut hastalığı olan hastalarımızın mutlaka doktor önerilerinde tavsiye edilen miktarda et tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

-“Kurban eti ve tuz birlikteliğine çok dikkat etmek gerekiyor”

Bayram dolayısıyla aşırı tuz tüketimine dikkat çeken Doğan, “Doktorumuz tarafından aksi bir öneri bulunmadığı müddetçe bir çay kaşığı yani günde ortalama 5-6 gram tuz tüketimi önerilmektedir. Aşırı tuz tüketimi, tansiyon yüksekliği ve kalp yetmezliğini alevlendirebilmekte, bu da bayramı güzel geçirmek yerine acil servislere başvurulmasına sebep olabilmektedir. Bu yüzden hasta ve hasta yakınlarımıza ısrarcı olmamak gerekmekte ve diyetleri açısından teşvik edici olmakta fayda vardır.” değerlendirmesinde bulundu.

Kurban etinin en az 24 saat bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Doğan, şunları kaydetti:

“Ölüm katılığı gerçekleştiği için kesilen hayvanın etlerinin 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerekmektedir. Bu tüketilmelere bağlı olarak hastalarımızda hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarıyla karşılaşmaktayız. Mide, bağırsak sorunu yaşayan hastalarımızın, kesilen kurban etlerini 24 saat dinlendirdikten sonra tüketmelerini önermekteyiz. Bu süreçte kurban eti ve tuz birlikteliğine çok dikkat etmek gerekiyor.”

Bayram dolayısıyla ikramların bol olduğunu ancak hastaların diyetlerini bozmamaları gerektiğinin vurgulayan Doğan, “Diyabet hastalarımızın unlu mamuller, şeker, çikolata gibi glisemik indeksi yüksek ürünleri kullanmaları kan şekerlerinde ani dalgalanmalara; halk deyimiyle şeker komasına sebebiyet verebilmekte. Bu yüzden diyetlerine mümkün oldukça uymaları önerilmektedir. Mevsim meyveleri ya da süt ve süt ürünleriyle yapılmış tatlıları tüketmelerini önermekteyiz.” uyarısında bulundu.

Doğan, hava sıcaklıklarının da yükseldiğine dikkati çekerek vatandaşlara günde 8-10 bardak su tüketmelerini önerdi.

Muhabir: Şermin Coşkun

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.