Dolar 32,6014
Euro 34,8276
Altın 2.504,60
BİST 9.464,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 22°C
Pts 19°C
Sal 27°C

Metaverse, firmalar için 8 trilyon dolarlık fırsat barındırıyor

İSTANBUL (AA) – Deloitte Kanada Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Araştırma Direktörü Duncan Stewart, yatırım bankalarının tahminlerine göre …

Metaverse, firmalar için 8 trilyon dolarlık fırsat barındırıyor
23 Mart 2022 12:08
133
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Deloitte Kanada Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Araştırma Direktörü Duncan Stewart, yatırım bankalarının tahminlerine göre metaversenin firmalar için 8 trilyon dolarlık fırsat barındırdığını ve metaversenin insanların aklındaki kavramdan henüz çok uzak olduğunu ifade etti.

Deloitte açıklamasında görüşlerine yer verilen Stewart, teknoloji şirketlerinin gelecek dönemde metaversede var olabilmek için milyarlarca dolarlık yatırımlar gerçekleştireceğini ifade etti.

Stewart, metaverse evreninde yer almak isteyen firmaların fırsatı değerlendirmek için 2025’e kadar pazara yatırım yapmaları gerektiğine işaret etti.

Stewart, yatırım bankalarının tahminlerine göre metaversenin firmalar için 8 trilyon dolarlık fırsat barındırdığını ve metaversenin insanların aklındaki kavramdan henüz çok uzak olduğunu vurguladı.

Halen birçok firmanın metaversenin parçası olmak için iş birlikleri ve ortaklıklara gittiğini hatırlatan Stewart, “Şu anda milyonlarca insanın avatarlarıyla yer aldığı, oyun oynadığı, yeni arkadaşlar edindiği, partilere ve konserlere gittiği, alışveriş ve ticaret yaptığı çok sayıda sanal dünya bulunuyor. Bunların büyük kısmını oyun uygulamaları oluşturuyor. Ancak satın alınan avatarlar, ürünler, hizmetler ve üye olunan sosyal gruplar bu oyun uygulamalarının ‘kapalı bahçelerinde’ hapis durumda.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’li yazar Neal Stephenson’ın 1992 tarihli “Snow Crash” kitabında ilk kez tarif ettiği “sanal evren = metaverse” kavramına uymadığını, zira bu evrende insanların bir noktadan başka bir noktaya, yanlarındaki her şeyle birlikte kolayca geçebildiklerini hatırlatan Stewart, “Dolayısıyla şu anda düşünülen anlamda bir metaverse yerine bir grup 'miniverse' (ufak evren) mevcut.” ifadelerini kullandı.

– “2025’e kadar harekete geçmeyenler çok geç kalmış olacak”

Stewart, teknoloji firmalarının bu yıldan itibaren metaverseyi geliştirmek için milyarlarca dolarlık yatırım gerçekleştireceğini ifade ederek, “Sadece Facebook, yeni adıyla ‘Meta’, AR ve VR donanımlarını üretmekle görevli metaverse bölümünün bulunduğu Facebook Reality Labs’e bu yıl en az 10 milyar dolar harcamayı planlıyor.” ifadelerini kullandı.

Stewart, metaversede yer almak isteyen firmaların öncelikle sanal evrendeki fırsatları izleyip denemelerde bulunmaları gerektiğini, bu kapsamda çalışanlarını metaverseye hazırlamalarının da önemli olacağını belirtti.

Teknoloji, medya ve telekom firmaları bu yıldan itibaren metaversede nelere yatırım yapacaklarına karar verip harekete geçmelerinin önemine değinen Stewart, “Şu an geç olmasa da 2025’e kadar harekete geçmeyenler çok geç kalmış olacak.” açıklamasında bulundu.

Stewart son olarak yasal otoritelerin metaversenin başta 18 yaş altı grup olmak üzere herkes için daha güvenli hale getirilmesi adına gereken tüm düzenlemeleri bir an önce hazırlaması gerektiğini söyledi.

Stewart, para birimi, vergilendirme, kara para aklama, içerik düzenleme, sansür gibi pek çok konuda kapsamlı yasal düzenlemeler getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Cevat Kışlalı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.