Dolar 32,3939
Euro 34,8222
Altın 2.402,78
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
15°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Siyez buğdayından yapılan helva Türkiye geneline gönderiliyor

KASTAMONU (AA) – Kastamonu'da, Anadolu topraklarında 10 bin yıldır yetiştirilen ve “buğdayın atası” olarak nitelendirilen siyez buğdayından yapılan helva Türkiye geneline gönderiliyor.İhsangazi ilçesinin eski adı “Mergüze” ve “Ata buğdayı” olarak tesc…

Siyez buğdayından yapılan helva Türkiye geneline gönderiliyor
26 Ocak 2023 14:29
94
A+
A-

KASTAMONU (AA) – Kastamonu'da, Anadolu topraklarında 10 bin yıldır yetiştirilen ve “buğdayın atası” olarak nitelendirilen siyez buğdayından yapılan helva Türkiye geneline gönderiliyor.

İhsangazi ilçesinin eski adı “Mergüze” ve “Ata buğdayı” olarak tescillenen siyez buğdayı ve ona bağlı ürünlerin imalatı giderek artıyor.

Siyez ekiminin yoğun olarak yapıldığı İhsangazi ilçesinde kurulan kadın kooperatifinde siyez buğday unundan yapılan helva, Türkiye geneline gönderiliyor.

İhsangazi Üreten ve İşleyen Eller Siyez Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Semra Özcan, AA muhabirine, siyez buğdayından simit, ekmek, mantı, erişte, tarhana, kurabiye ve son olarak helva yapmaya başladıklarını söyledi.

İlçeye gelenlere siyezden hazırladıkları ürünleri ikram ettiklerini anlatan Özcan, “Tatlı olarak başladığımız helvaya ilgi büyük. Helvamız sadece yağ, un, şekerden oluşmuyor. Deneme yanılma yöntemiyle uzun uğraşlar sonucu bir iki organik ürün ekledik. Cevizli, sade, tereyağlı olarak birkaç çeşidimiz var. Diğer tatlı türlerine göre daha hafif oluyor.” dedi.

Helvaya kalıplarda şekil verip satışa sunduklarını dile getiren Özcan, “İstanbul, Bursa, Ankara, Çanakkale başta olmak üzere ülkenin her yerine gönderiyoruz. Yiyenler çok memnun kalıyor, bir daha sipariş veriyor.” ifadesini kullandı.

Muhabir: Hızır Hacısalihoğlu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.