Dolar 42,5291
Euro 49,5628
Altın 5.744,63
BİST 11.007,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 14°C

Türkiye’nin ilk uzay yolcuları Üsküdar Üniversitesi’nde

– Üsküdar Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Cihan Taştan:
– “Türkiye uzay tarihine geçecek böyle değerli bir çalışmaya imza attığımız ve bunun bir parçası olduğumuz için gururluyuz”

Türkiye’nin ilk uzay yolcuları Üsküdar Üniversitesi’nde
13 Haziran 2023 16:13
231
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Transgenik Hücre Teknolojileri ve Epigenetik Uygulama ve Araştırma Merkezi (TRGENMER), Türkiye'nin ilk uzay yolcuları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever'i ağırladı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Milli Uzay Programı'nın Türk uzay yolcuları Gezeravcı ve Atasever, bilim misyonu kapsamında 13 deney gerçekleştirecek. Bu 13 bilim projesinden biri ise Üsküdar Üniversitesi'ne ait.

Görüşmede, Üsküdar Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Cihan Taştan ve ekibi, Message (Microgravity Associated Genetics) projesine dair Gezeravcı ve Atasever'i bilgilendirildi.

Açıklamada, üniversitenin Merkez Yerleşke Aziz Sancar Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programdaki konuşmasına yer verilen Taştan, özellikle kanser tedavileri, kanser immünoterapi ve genetik mühendislik alanlarında birçok çalışma yaptıklarını belirtti.

Taştan, “Türkiye'mizin astronomi tarihine geçecek güzel bir organizasyonda Alper Bey ve Tuva Bey'e ve aynı zamanda bu çalışmaları organize eden Türkiye Uzay Ajansı'na ve TÜBİTAK Uzay'a ve değerli yöneticilerine de gönülden şükran borçluyum. Bizim için çok özel olan bu salonda onlarca kez ders verdik. Burası Nobel ödülümüzü getiren Aziz Sancar Hocamızın ismini verdiğimiz bir salondur. Bu salonda Türkiye uzay tarihine geçecek böyle değerli bir çalışmaya imza attığımız ve bunun bir parçası olduğumuz için gururluyuz.” ifadesini kullandı.

“Message” ismini Microgravity Associated Genetics şeridi isminden türeterek koyduklarını aktaran Taştan, şunları kaydetti:

“Bir mesaj verme, bir mesaj almayı düşünüyoruz. Bu mesaj uzaydan değil, direkt olarak uzayın etki ettiği genetik profilden kaynaklanacak. Sunum içerisinde ekibimizden ve aynı zamanda projenin ne tür bir proje olduğundan bahsedeceğim. Uzayda özellikle kan alımından sonra yapmamız gereken prosedürden bahsedeceğiz. Eğitimin ardından laboratuvarlarımızı gezeceğiz.

Proje uzaydaki geleceğimiz açısından oldukça önemli bir alana dikkati çekiyor. Deney ile Türk astronotumuzun genetik profilinin analizi ve mikro yerçekimi ortamı sağlayan akustik levitasyon cihazında anti-kanser, proliferasyon ve immunojenik etkilerinin araştırılmasını hedeflemekteyiz. Yerçekimsiz ortamdan etkilenen henüz işlevi keşfedilememiş genlerin tespit edilmesi ve uzay görevlerinde, bağışıklık hücrelerinden hangilerinin yer çekimi tarafından direkt olarak etkileneceğinin, CRISPR gen mühendisliği yöntemleri ile belirlenmesini umuyoruz.”

Öte yandan uzaya gidecek heyete kan alımı, eğitim hemşiresi Melis Kübra Duran tarafından uygulamalı olarak gösterildi.

Muhabir: Hatice Şenses Kurukız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.