Dolar 34,4944
Euro 36,3655
Altın 2.965,81
BİST 9.221,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 8°C
Paz 8°C
Pts 8°C

Sinop’ta maket gemiler emeklilerin elinde şekilleniyor

– Halk Eğitimi Merkezi’nde açılan gemi yapımı kursuna katılan emekliler, birbirinden farklı maketlerle üretime katkı sunuyor
– Merkezde görevli gemi inşa öğretmeni Hasan Köse:
– “Bunun için bu işi sevmek lazım. Hepsi de severek yaptıkları için çok güzel ürünler çıkıyor”

Sinop’ta maket gemiler emeklilerin elinde şekilleniyor
31 Aralık 2022 13:09
253
A+
A-

SİNOP (AA) – GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU – Türkiye İstatistik Kurumunun 2021 verilerine göre, Türkiye'de yaşlı nüfus oranı en yüksek il olan Sinop'ta Halk Eğitimi Merkezi'nde açılan maket gemi yapımı kursuna katılan 9 emekli, üretime katkı sunmayı sürdürüyor.

Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde açılan maket gemi yapımı kursuna katılan ve tamamı emeklilerden oluşan kursiyerler, el becerilerini ortaya koyuyor.

Emekliler, boş zamanlarını değerlendirdikleri kursta bir yandan üretime katkı sunarken bir yandan da sosyalleşme fırsatı buluyor.

Merkezde görevli gemi inşa öğretmeni Hasan Köse, AA muhabirine, bu tür el işlerinin gönül vermeden öğrenilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Kursa katılan emeklilerin ilerlemiş yaşlarına rağmen üretmeye ve öğrenmeye çok açık olduğunu vurgulayan Köse, tüm gemi modellerini el işçiliğiyle aslına uygun şekilde yaptıklarını dile getirdi.

Bir gemi maketinin yapım sürecinin 3 ay ila 2 yıl arasında değiştiğine dikkati çeken Köse, şunları kaydetti:

“Bu, uzun bir süreç, uzun ve sabır gerektiren bir iş. Bunun için bu işi sevmek lazım. Hepsi de severek yaptıkları için çok güzel ürünler çıkıyor. Burada hiçbir karşılık beklemeden, tamamen bu işe kendilerini adadıkları için dışarıdan daha güzel vakit geçiriyorlar. Boyasından yelken bezine, dikmesine, ahşap işinden elektrik işine kadar her şey burada yapılıyor. Tabiri caizse her şeyden anlamak gerekiyor, anlıyorlar da. Kendilerini geliştirecek, heyecan verecek yeni şeyler öğreniyorlar.”

– “Üretip öğrenmek bizim için yaşam kaynağı oluyor”

Kursiyerlerden emekli öğretmen Reyhan Özer, el işçiliğinin azim ve özveri istediğine işaret etti.

Kursun kendilerine hem yeni bir şeyler öğrenme hem de sosyalleşme anlamında önemli katkı sunduğunu anlatan Özer, “Kurs binasında hepimiz aile ortamı içerisinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tabii belli bir özveri istiyor, severek yapmak gerekiyor. Hoşça vakit geçiriyoruz. Hem öğreniyor hem üretiyoruz.” ifadesini kullandı.

Yaptıkları eserlerin çevrelerindekiler tarafından takdir edildiğini aktaran Özer, “Güzel bir hobi çalışması yapıyoruz. Herkese de tavsiye ederiz, gençlere özellikle. Gelir elde etmek isteyenler de güzel bir sanat öğrenebilirler. Üretmek büyük bir zevk. Yoktan bir şeyler meydana getirmek, ortaya koymak insana büyük zevk veriyor. Üretip öğrenmek bizim için büyük yaşam kaynağı oluyor.” diye konuştu.

– “Emekliler ileride ailelerine hatıra olacak eserler bıraksın”

Emekli Süha Yamacı, sabah uyandıklarında akıllarında hep kursun olduğunu söyledi.

Halk eğitimin kendilerine sunduğu imkanın tadını çıkardıklarını belirten Yamacı, şunları kaydetti:

“Halk eğitim sayesinde bir sürü şeyler öğrendik. Biz emek veriyoruz, onlar emek veriyor, yılın sonunda da bir sergimiz oluyor, yaptıklarımızı halkımızla paylaşıyoruz. Onlardan gelen güzel bir söz bizi mutlu ediyor, gurur veriyor. Birçok emekli arkadaş var. Kahvehanede dolaşacaklarına gelsinler, burada bir şeyler öğrensinler, üretsinler. Ailelerine, çocuklarına ileride hatıra olabilecek eserler bıraksınlar.”

Muhabir: Sibel Kurtoğlu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.