Medicana’dan “şiddetli yorgunluk parkinson hastalığı belirtisi olabilir” uyarısı
– Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Gülçin Bak:
– “Parkinson hastalarında şiddetli yorgunluk veya uyku bozuklukları, kronik ağrı, korku, kaygı ya da depresyon, demans veya kafa karışıklığı, kabızlık veya idrar sorunları gibi başka semptomlarda görülebilir”
İSTANBUL (AA) – Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Gülçin Bak, “Parkinson hastalarında şiddetli yorgunluk veya uyku bozuklukları, kronik ağrı, korku, kaygı ya da depresyon, demans veya kafa karışıklığı, kabızlık veya idrar sorunları gibi başka semptomlarda görülebilir.” ifadesini kullandı.
Medicana'dan yapılan açıklamaya göre, parkinsonda beyindeki dopamin miktarının azalması sonucuyla birlikte hastaların hareketi başlatması ve hareketi kontrol etme mekanizması bozuluyor.
Parkinson hastalığı yavaş yavaş geliştiğinden, başlangıçta çoğu zaman tek taraflı bir elde istirahatte ortaya çıkan tremor veya yüz ifadesinde, yani mimiklerde kayıp, ile başlar. Zaman içinde tremor yani tireme diğer kolda ya da bacaklarda da ortaya çıkmaktadır.
Parkinson hastalığının kesin tedavi olmasa da hastalardaki semptomları azaltan ve yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilecek çeşitli ilaçlar ve tedaviler kullanılıyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Gülçin Bak, bazı hastalarda, özellikle tremorun çok baskın olduğu bireylerde pil tedavisi uygulanabildiğini belirterek, “Bu nedenle hastaların düzenli bir takip altında olmaları, ilaçlarının kişiye göre ve hastalığın gidişatına göre ayarlanması gerekiyor. Bu noktada hasta hekim ilişkisi çok önemli rol oynamaktadır.” ifadelerini kullandı.
– Belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor
Medicana Ataşehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Gülçin Bak, parkinson belirtilerini; ellerde, kollarda, bacaklarda veya çenede titreme, kol, bacak veya gövdede kas katılığı, bradikinezi denilen hareketlerde yavaşlama ve yüz mimiklerinin kaybı, postural instabilite veya bozulmuş denge ve koordinasyon olarak açıkladı.
Hastalarda şiddetli yorgunluk veya uyku bozuklukları, kronik ağrı, korku, kaygı ya da depresyon, demans veya kafa karışıklığı, kabızlık veya idrar sorunları gibi başka semptomlarda görülebileceğini aktaran Bak, şunları kaydetti:
“Birçok farklı nörolojik hastalıkta olduğu gibi, parkinson hastalığının da kesin nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, araştırmacıların bildiği şey, gelişiminde çeşitli faktörlerin rol oynadığıdır. Parkinson hastalığı doğrudan genetik geçişli olmasa popülasyonun küçük bir kısmanda hastalığa yol açabilecek çeşitli genleri keşfedilmiştir. Bununla birlikte, genel olarak, parkinson hastalığı olan bir ebeveynin olması, hastalığın gelişme olasılığını bir miktar arttırıyor. Bazı ailesel geçişli formlarında parkinson belirtileri çok erken yaşlarda ortaya çıkmaktadır.”
– Tedavi ile kontrol altına alınabilir
Gülçin Bak, riskin küçük olsa da belirli toksinlere veya çevresel faktörlere erken maruz kalmanın parkinson hastalığının gelişme şansını artırabilmesinin olası olduğuna dikkati çekti.
Parkinson hastalığının kesin tedavisi olmasa da hastalarda kullanılan ilaçlar, yaşam tarzı değişiklikleri ve fizik tedavi ile semptomlar kontrol altına alınabildiğini bildiren Bak, “Parkinson ilaçları, titremeyi yönetmeye, hareket kontrolünü iyileştirmeye ve hastaların normal yürümesine yardımcı olan dopamini arttırır. Zaman geçtikçe, bu ilaçların etkileri azalabilir. Bu olduğunda, derin beyin stimülasyonu veya başka bir cerrahi seçenek, semptomları hafifletmenin en iyi yolu olabilir.” ifadelerini kullandı.
Muhabir: Cevat Kışlalı