Dolar 34,4944
Euro 36,3655
Altın 2.965,81
BİST 9.221,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 8°C
Paz 8°C
Pts 8°C

Uzmanından ramazanda tokluk için protein içeren yiyecekler tüketilmesi tavsiyesi

SAMSUN (AA) – Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, ramazan ayında uzun süre tokluk hissi için protein içeren yiyeceklerin tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.Kaya, AA m…

Uzmanından ramazanda tokluk için protein içeren yiyecekler tüketilmesi tavsiyesi
13 Nisan 2023 13:59
169
A+
A-

SAMSUN (AA) – Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, ramazan ayında uzun süre tokluk hissi için protein içeren yiyeceklerin tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Kaya, AA muhabirine, ramazan ayında vücudun gereksinim duyduğu gıdaların yanı sıra gün boyu tokluk hissi oluşturan yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Ramazanda hamur işi yiyeceklerin tok tuttuğunun sanıldığına işaret eden Kaya, “Aslında tam tersi. Karbonhidrat içeriği çok yoğundur ama tam tahıllı olursa nispeten biraz daha iyi. Çünkü vitamin mineral özellikleri daha az kayba uğruyor ancak karbonhidrat içeren yiyeceklerin bir saat içinde sindirimi tamamlanıyor. Peynir ve yumurta ya da kıyma gibi protein içeren yiyecekle yapılırsa o zaman tok tutucu özelliği uzayacaktır.” dedi.

Sahurda yumurta ve peynir tüketimini öneren Kaya, “İftarda tavuk ve balık eti veya kırmızı eti düzenli şekilde almamızda yarar var. Daha uzun süre tokluk hissi için posa içeriğini yüksek olması gerekiyor ki kuru baklagiller bunlar arasındadır. Mercimekli bulgur pilavı, nohutlu pirinç pilavı gibi. Bunları tüketirsek o zaman uzun vadede tokluk sağlayabiliriz.” ifadesini kullandı.

Kaya, iftarda yemeğin yavaş ve hazmederek tüketilmesini, yemeğinin ardından 15-20 dakikalık yürüyüş yapılmasının faydalı olacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Tatlıları, sebzeyi, çorbayı, pilavı, böreği hepsini bir arada tüketirsek mide rahatsızlıklarına neden olabilir, kalbimizin sağlığını bozabiliriz ve hipertansiyona neden olabiliriz. Bundan korunmak için mümkün olduğu kadar az az tüketmek, tatlıları sonraya bırakmak ya da akşam yürüyüşten geldikten sonra böreğimizi çayımızı içmek olabilir. Kesinlikle yemekleri çok iyi çiğnememiz gerekiyor. Çiğnemeden yutmak hem mide hem bağırsak rahatsızlıklarına hem da kabızlığa yol açacaktır. Bir anda şişkinlik, doygunluk oluşturacaktır. Çok yağlı, tuzlu ve tatlı yiyeceklerin aşırı tüketimi de karaciğer başta olmak üzere birçok organa zarar verebilir.”

Muhabir: Hızır Hacısalihoğlu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.