Dolar 34,2489
Euro 37,6662
Altın 2.920,18
BİST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 30°C
Açık
Samsun
30°C
Açık
Paz 26°C
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 25°C

Tokat’ta üretilen bastonlar Afrika ülkelerinden de alıcı buluyor

– Babasından öğrendiği aile mesleğini memurluktan emekli olduktan sonra sürdüren Orhan Bolat, Niksar’daki atölyesinde yılda yaklaşık 3 bin baston üretiyor
– Orhan Bolat:
– “Pazarımız genelde İstanbul Tahtakale, Mısır Çarşısı, Kapalı Çarşı. Konya, Burdur ve Eskişehir de var. İstanbul’dan firmalar aracılığıyla yurt dışına da yolluyorlar. Niksar bastonu Kenya’ya çok gidiyor”

Tokat’ta üretilen bastonlar Afrika ülkelerinden de alıcı buluyor
1 Haziran 2023 13:50
153
A+
A-

TOKAT (AA) – EKBER TÜRKOĞLU – Tokat'ın Niksar ilçesinde üretilen bastonlar, yurt içinin yanı sıra Kenya başta olmak üzere Afrika ülkelerine gönderiliyor.

Niksar Sanayi Sitesi'ndeki atölyesinde baston üretimi yapan Orhan Bolat, AA muhabirine, aile olarak yaklaşık 100 yıldır bu işle uğraştıklarını söyledi.

Mesleği çocukluğunda babasından öğrendiğini, devlet memuru olarak çalışırken de zaman zaman baston yaptığını dile getiren Bolat, 5 yıl önce emekli olunca tamamen bu işe yöneldiğini anlattı.

Ailesinde ve ilçede artık kendisinden başka bu işi yapan kimse bulunmadığına dikkati çeken Bolat, “Bu işle benden sonra uğraşacak kimse yok. Bizim de artık son demimiz.” dedi.

Bolat, baston yaparken genellikle kayın ağacı kullandığını belirterek, “Bölgemizde kayın ağaçları var, çok sağlam, işlemesi de kolay. Kızılcık, yemişen, kestane ağaçlarından da baston oluyor. Ağacı kütük halinde biçtiriyoruz. Biçildikten sonra buhara girip fırınlanıyor. 1,5-2 sene sonra işlemeye başlıyoruz çünkü iyice kuruması lazım. Bastonlar ince malzemeden olduğundan yaşken eğilme yapabiliyor, kuru olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Baston üretimini tek başına sürdürdüğünü aktaran Bolat, şunları kaydetti:

“Günde 20-25 baston üretiyorum. Bizim pazarımız genelde İstanbul Tahtakale, Mısır Çarşısı, Kapalı Çarşı. Konya, Burdur ve Eskişehir de var. İstanbul'dan firmalar aracılığıyla yurt dışına yolluyorlar. Niksar bastonu Kenya'ya çok gidiyor, Afrika ülkelerine gidiyor. Ayda 300 olmak üzere yılda yaklaşık 3 bin baston üretip satıyorum. Özel olarak yaptıklarımız da var. Mesela hayvan figürlü, kurt başlı ve değişik şekillerde baston yapıyoruz.”

Muhabir: Esra Altınmakas

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.