Dolar 34,2398
Euro 37,6309
Altın 2.920,13
BİST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 29°C
Açık
Samsun
29°C
Açık
Paz 26°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 26°C

Geçmişte aydınlatmayı sağlayan fenerler günümüzde hediyelik eşya olarak üretiliyor

TOKAT (AA) – Tokat'ta yaşayan 72 yaşındaki Sadullah Turacı, elektriğin olmadığı dönemlerde aydınlatma amacıyla kullanılan fenerleri günümüzde süs eşyası olarak üretiyor.Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde sokaklarda aydınlatma aracı olarak kullanılan vey…

Geçmişte aydınlatmayı sağlayan fenerler günümüzde hediyelik eşya olarak üretiliyor
6 Haziran 2023 14:41
117
A+
A-

TOKAT (AA) – Tokat'ta yaşayan 72 yaşındaki Sadullah Turacı, elektriğin olmadığı dönemlerde aydınlatma amacıyla kullanılan fenerleri günümüzde süs eşyası olarak üretiyor.

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde sokaklarda aydınlatma aracı olarak kullanılan veya karanlıkta insanların yanlarına aldığı fenerler, günümüzde Tokat'ta yaşayan Sadullah Turacı'nın elinde süs eşyasına dönüşüyor.

Emekliliğinin ardından Tarihi Taşhan'daki mütevazı atölyesinde bir taraftan radyo tamirciliği yapan Turacı, bir taraftan da unutulmaya yüz tutmuş fenerlerin yapımını sürdürüyor.

Sac, bakır ve camdan oluşan fenerler Turacı tarafından el emeğiyle üretiliyor. Turacı'nın yaptığı fenerlere, Tarihi Taşhan'ı ziyaret eden turistler rağbet gösteriyor.

Turacı, AA muhabirine, asıl mesleğinin elektronik alet tamirciliği olduğunu, yaptığı fenerlerle eski zamanları canlandırmaya çalıştığını söyledi.

Bunların Osmanlı feneri olarak adlandırıldığını belirten Turacı, “O devirde bunlar aydınlatıcı olarak kullanılıyordu. Şu anda bu meslekle Türkiye genelinde uğraşan yok. Tokat'ta da sadece ben yapıyorum. Bunu para kazanmak için değil, zevk için yapıyorum.” dedi.

Muhabir: Ferhat Demircan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.