Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 5°C
Karla Karışık Yağmurlu
Samsun
5°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pts 8°C
Sal 10°C
Çar 11°C
Per 12°C

Samsunlu kadınlar halk eğitimi merkezinde takı yaparak kazanç sağlıyor

SAMSUN (AA) – Samsun'da, Terme Halk Eğitimi Merkezinde takı tasarım kurslarında eğitim alan kursiyerler, Trabzon hasır bilezik ile çeşitli takılar yaparak kazanç elde ediyor.Terme Halk Eğitimi Merkezinde eğitim alan 15 kadın kursiyer, el işçiliğiyle a…

Samsunlu kadınlar halk eğitimi merkezinde takı yaparak kazanç sağlıyor
8 Haziran 2023 15:39
153
A+
A-

SAMSUN (AA) – Samsun'da, Terme Halk Eğitimi Merkezinde takı tasarım kurslarında eğitim alan kursiyerler, Trabzon hasır bilezik ile çeşitli takılar yaparak kazanç elde ediyor.

Terme Halk Eğitimi Merkezinde eğitim alan 15 kadın kursiyer, el işçiliğiyle altın ve gümüşten tespih, küpe, saat, bileklik gibi takılar yapıp satarak kazanç sağlıyor.

Merkezde 10 yıldır gümüş, takı ve kuyumculuk teknolojisi alanında usta öğreticilik yapan ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca geleneksel el sanatçılarına verilen “Sanatçı Tanıtım Kartı”na “gümüş hasır örme” alanında layık görülen Rabia Helvacı, AA muhabirine, çocukluğundan bu yana el işlemelerine ilgisi bulunduğunu söyledi.

Trabzon'da yaşadıkları yıllarda komşularının yaptıkları işi merak ederek yanlarına gittiğini ve altın ördüklerini gördüğünü anlatan Helvacı, “Altının elde örüldüğünü bilmiyordum. Halk eğitim merkezine giderek bu işi öğrendim. Bütün kadınların bu işi yapıp para kazanmaları için elimden geleni yapmak istedim.” dedi.

Trabzon'da anlaştıkları atölye ve kuyumcuların ham maddeyi kendilerine gönderdiğini belirten Helvacı, “Halk eğitim merkezinde kazaziye ve çeşitli takılar yapıyoruz. Sonrasında ördüğümüz hasır bilezikleri Trabzon'a gönderiyoruz. Kursiyerlerim hem öğreniyor hem de kazanıyor. Öğrencilerim para kazandığı zaman ayrı gururum oluyor. Sınıfımda emekli öğretmen var. Görme problemi olmasına rağmen kızının düğün takılarını kendi elleriyle mercek yardımıyla yaptı.” ifadesini kullandı.

Kursiyerlerden emekli sınıf öğretmeni Serpil Öztürk de bir sergide hasır örmelerini görünce önce satın alındığını sandığını dile getirerek, “Meğerse kendileri örmüş. 'Bunu öğrenmeliyim' dedim. Kurs sayesinde evlilik hazırlığında olan kızıma hasır kolye, küpe, yüzük, bilezik yaptım.” diye konuştu.

Kursiyer Emine Çayan da hasır örücülüğü kursuna arkadaşları sayesinde başladığına işaret ederek, “4 senedir bu işi yapıyorum. Atölyede çalışarak kendi kazançlarımızı sağlıyoruz. İlk satış yaptığım ürünün geliriyle eşimi yemeğe götürmüştüm.” dedi.

Terme Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Halil İbrahim Kılıçarslan ise takı tasarım kurslarında eğitim alan kursiyerlerin aile ekonomisine katkıda bulunabildiğini vurgulayarak, “Atölyelerinin imkanlarını geliştirerek daha kaliteli ve daha geniş kitlelere ulaşacak eğitim faaliyetlerini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Takı tasarım faaliyetlerini de geliştirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

Muhabir: Hızır Hacısalihoğlu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.