Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 7°C
Yağmurlu
Samsun
7°C
Yağmurlu
Paz 6°C
Pts 8°C
Sal 11°C
Çar 10°C

Tarımda yeni istilacı tür güz tırtılı

SAMSUN (AA) – Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, tarımda ürün kalitesini ve verimini etkileyen yeni istilacı tür olan güz tırtılı ile mücadele çalışmalarına başladıklarını söyledi.Sağlam, yaptığı yazılı açıklamada, tarımda yeni istilacı tür olan…

Tarımda yeni istilacı tür güz tırtılı
1 Kasım 2023 14:29
100
A+
A-

SAMSUN (AA) – Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, tarımda ürün kalitesini ve verimini etkileyen yeni istilacı tür olan güz tırtılı ile mücadele çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Sağlam, yaptığı yazılı açıklamada, tarımda yeni istilacı tür olan güz tırtılının en fazla mısır, pirinç, sorghum, şeker kamışı, pamuk, soya, yer fıstığı, yonca, soğan, fasulye, tatlı patates, domates, patlıcan, biber, tütün, krizantem, karanfil ve sardunya ile beslendiğini belirtti.

Güz tırtılının turpgiller ve kabakgiller familyalarında da önemli bir zararlı olduğuna işaret eden Sağlam, “Tarımda ürün kalitesini ve verimi etkileyen temel faktörlerden biri de zararlılar ve bunlarla mücadeledir. Her ne kadar kimyasal mücadeleyi fazla tercih etmesek de bazen bu zaruri olabilmektedir. Kahverengi kokarca konusundaki çalışmalarımız aktif bir şekilde devam ederken, yeni istilacı tür olarak güz tırtılı da gündemimize gelmiştir. Bir zararlının yaklaşık bin adet yumurta bıraktığını göz önünde bulundurarak, hızlı yayılabileceğini düşünmekte ve erken müdahale için çalışmalarımıza başlamış bulunmaktayız.” ifadelerini kullandı.

Sağlam, kültürel mücadelede erken hasat ile süt olum dönemindeki yüksek güz tırtılı istilasından korunma sağlanabileceğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

“Hasat sonrası derin toprak işleme yapılmalı ve kendi gelen mısır bitkileri yok edilmelidir. Kimyasal mücadelede ise aktif madde dozları ve ilaçlama süreleri tabloda verilmiş olup, bilinçsiz ve fazla ilaçlamadan kaçınmalı, gerekli görülen durumlar için müdürlüğümüze başvurulmalıdır. Tüm üreticilerimize hastalık ve zararlılardan ari bir üretim sezonu diliyorum.”

Muhabir: Dilek Sezen

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.