Dolar 34,0757
Euro 37,7464
Altın 2.762,64
BİST 9.833,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 28°C
Yağmurlu
Samsun
28°C
Yağmurlu
Cum 29°C
Cts 28°C
Paz 28°C
Pts 28°C

“Yazılım Şirketleri, Türkiye’nin İhracat Büyümesinin Anahtarı”

“Yazılım Şirketleri, Türkiye’nin İhracat Büyümesinin Anahtarı”
30 Ağustos 2024 00:24
1
A+
A-

Sistem Global, Kuantum Araştırma ve Türkiye Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) iş birliğiyle hazırlanan “Türkiye Yazılım Ekosistemine Genel Bakış” raporu yayınlandı. 

Sistem Global, Kuantum Araştırma ve Türkiye Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) iş birliğiyle hazırlanan “Türkiye Yazılım Ekosistemine Bakış 2024” raporu, Türkiye’de faaliyet gösteren yazılım şirketlerinin ekonomiye sağladığı katkıları, ihracat performanslarını ve son yıllardaki yazılım trendlerini ele alıyor. Girişimcilik ve yatırımcı ekosistemlerinin güçlü yanları ve gelişim potansiyelleri de raporda değerlendiriliyor. Raporda, özellikle dijital ve yeşil dönüşüm olarak bilinen ikiz dönüşüm, yazılımda sürdürülebilirlik, alternatif çalışma şekilleri ve yapay zekâ gibi konuların son dönemde sektörün ana gündem maddeleri arasında yer aldığı vurgulanıyor. 

Raporda yer alan veriler ışığında yazılım sektörünün gelişimini değerlendiren Sistem Global COO’su Elif İşgör Önen, “Yazılımın dönüştürücü gücünün tüm sektörleri ve geleceği de şekillendirdiği bir dönemdeyiz. Türkiye’deki yazılım sektörünün; büyüklük, ihracat, girişim ve yatırım ekosistemindeki yeri gibi başlıklarda gelişimini izleme hedefi ile ortaya koyduğumuz bu çalışma ile de bir kez daha görüyoruz ki yazılım sektörümüzün öncelikli hedefi global seviyede de katma değer yaratmak ve ihracat rakamlarını artırmak olmalı. Teknopark firmalarının %58’ini, 1312 Ar-Ge firmasının da 208’ini oluşturan bilişim alanında faaliyet gösteren ve bununla da sınırlı kalmayan şirketlerimizin globale açılmaları, ülkemizin teknoloji alanındaki rekabet gücünün artırması için de kritik öneme sahip. Bu bilinç ile; Sistem Global olarak İngiltere, Hollanda, İtalya, BAE, Suudi Arabistan, Özbekistan, Kazakistan ve Singapur bağlantılarımızın kaldıraç etkisini tüm yazılım ekosistemimizin faydasına sunmak en önemli önceliğimiz” dedi.

“Yenilikçilik kapasitemizi artırarak dünya arenasında güçleniyoruz”

Yazılım sektörünün güçlü olduğu ve iyileşme gösterdiği alanlara dair bilgi veren İşgör Önen, “3.773.000 KOBİ’mizin ihracatın yüzde 31,6’sını gerçekleştirmesi, yazılım tabanlı firmaların Türkiye ekonomisine yaptığı katkının büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Ar-Ge merkezleri ve tasarım ofisleri gibi inovasyon odaklı yapılar, ülkemizin sanayi altyapısını güçlendirme ve dünya genelindeki yenilikçilik kapasitemizi artırma yolunda önemli bir rol oynuyor. Yabancı sermaye şirketlerinin Ar-Ge birimlerini Türkiye’de konumlandırarak yeni teknolojilerin geliştirilmesine olanak sağlaması, uluslararası arenada daha güçlü bir pozisyona gelmemize katkı sağlayacak. Sistem Global olarak, yazılım sektöründeki firmalarımızın global pazarlarda rekabet edebilmesi için gerekli tüm desteği sunmaya devam edeceğiz” dedi.

YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı ise “Rapor, Türkiye yazılım ekosisteminin dinamiklerini ve gelişim alanlarını başarılı bir şekilde yansıtıyor. Yerli yazılım sektörümüz, 50 yıllık tecrübesiyle dijital çağın hızına uyum sağladı ve ulusal arenadaki tercih edilirlik başarısını global düzeye taşımada önemli bir yol kat etti. Sanayi ve hizmetler sektörüne sağladığı doğrudan ve dolaylı katkılarla, dünya genelinde dijitalleşmenin omurgasını oluşturan yapısıyla sektörümüzün potansiyelinin daha yüksek olduğunun bilincindeyiz. Bu potansiyeli desteklemek için 2023 yılı bilişim ihracatımız, 2022’ye göre yüzde 16,5 artışla 3,44 milyar dolara ulaştı ve bu yılki hedefimiz 5 milyar dolar. Yazılım sektörünün çatı kuruluşu olarak, 2028 yılı için belirlediğimiz 10 milyar dolarlık ihracat hedefini, sektördeki gelişmeleri göz önünde bulundurarak çok daha kısa bir sürede 30 milyar dolara çıkaracağımızı öngörüyoruz” dedi.

“Dijital dönüşüm ve kamu destekleriyle güçlü bir ekosistem inşa ediyoruz”

Yerli yazılım sektörünün başarısında kamu desteklerinin ve teşviklerin önemini vurgulayan Kamalı, “Yerli yazılım sektörümüzün başarı hikayesinin ardında iyi planlanmış kamu kaynaklı destek ve teşviklerin büyük rol oynadığını düşünüyorum. Tüm dünyanın merkezinde yer alan dijital dönüşüm süreçlerinde, Türk yazılım sektörü konjonktürü doğru okuyarak, özellikle yazılımın alt başlıklarında üstünlük sağladı. Ülkemizde KOBİ ağırlıklı ekonomiyi, katma değerli üretimin merkezine taşımanın yolu, destek ve teşviklerin yanı sıra fon kaynakları ve girişim sermayesi gibi mekanizmaların tüm ekosistemi kapsayacak şekilde geliştirilmesi. Önümüzdeki yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm süreçlerinde başarılı olmanın yolu, yazılım ekosisteminin her yönüyle güçlendirilmesi ve desteklerin sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasından geçiyor” dedi.

Kuantum Araştırma Kurucusu Volkan Kılıç ise “Dünya marka değeri sıralamasında ilk 4 sırada yer alan Microsoft, Google ve Amazon’ un 2023 yılında, yapay zekaya yaptığı yatırım 18 Milyar dolar. Pitchbook verilerine göre 2023 yılında yapay zeka girişimlerinin toplam aldığı yatırım miktarı ise 27 Milyar Dolar. Toplam yapay zeka ekosistem yatırımının 2/3’ü kadar yapay zeka yatırımı yapan bu 3 markanın büyüklüklerindeki yapay zeka etkisinin tesadüfi olmadığını ve markaların büyüklükleri ve yaptıkları yapay zeka yatırımları arasında anlamlı bir ilişki olduğunu görebiliyoruz. Bugün yaptığımız yatırımların geleceğimizi etkileyeceği değil, gelecek için yaptığımız teknoloji yatırımlarının bugün var olup olmayacağımızı belirleyeceği bir döneme girmiş bulunuyoruz.” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

“Yazılım Şirketleri, Türkiye’nin İhracat Büyümesinin Anahtarı” yazısı ilk önce Gülce Haber üzerinde ortaya çıktı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.