Dolar 42,8146
Euro 50,1860
Altın 6.006,93
BİST 11.341,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 14°C
Çok Bulutlu
Samsun
14°C
Çok Bulutlu
Sal 13°C
Çar 10°C
Per 8°C
Cum 9°C

Sektörden “Kiralık eve talep, kendini ’emlakçı’ olarak tanıtanların sayısını da artırıyor” uyarısı

DÜZCE (AA) – Düzce Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Kaya, üniversitelerde yeni akademik yılın başlamasıyla hareketlenen emlak piyasasında yetki …

Sektörden “Kiralık eve talep, kendini ’emlakçı’ olarak tanıtanların sayısını da artırıyor” uyarısı
14 Eylül 2021 20:58
401
A+
A-

DÜZCE (AA) – Düzce Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Kaya, üniversitelerde yeni akademik yılın başlamasıyla hareketlenen emlak piyasasında yetki belgesi olmayanların da kendilerini “emlakçı” olarak tanıtabildiklerini söyleyerek, “Üniversite bölgesinde 3 konutu olan apartman yöneticisi, kapıcı, marketçi, çay ocağı işletmecisi emlakçı olmuş. Yolda gezen herkes 'Emlakçıyım' diye geziyor.” dedi.

Kaya, AA muhabirine, “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe” göre emlakçıların lisans almak zorunda olduğunu söyledi.

Düzenlemeyle belgelerini alan emlakçıların “sorumlu emlakçı” olarak çalışmalarını yürüttüğünü belirten Kaya, “Bu belgeyi alanlar, yaptığı işi yüzde 50 kamu adına yapan, yaptığı bütün işlerde sorumluluklarını taşıyan sorumlu emlakçılardır. Yetki belgesi alınmasındaki amaç, emlakçıları bir araya toplayıp disipline etmek, eksiklerini tamamlamak, bu sektörün daha eğitimli, derli toplu sektör olmasını sağlamak.” diye konuştu.

Sektöre ilişkin mevzuat hakkında bilgi veren Kaya şunları kaydetti:

“Emlakçı olabilmek için artık lise ve üstü eğitim alınması, yetkili emlakçının yanında staj yapılması gerekmektedir. Bu kişiler daha sonra kendi işletmelerini açabilecekler. Bu yol uzun ve meşakkatli olduğu için bunu pas geçip bakıyorsunuz herkes emlakçı olmuş. Ne yetkisi ne ofisi ne lisansı ne belge kaydı var. Üniversitelerin açılmasıyla bu iş daha da hızlandı. Üniversite bölgesinde bilhassa 3 konutu olan, emlakçı olmuş. Apartman yöneticisi, kapıcı, marketçi, çay ocağı işletmecisi emlakçı olmuş. Yolda gezen herkes 'Emlakçıyım' diye geziyor. Kişi gayrimenkulünü verirken 'Ben emlakçıyım, komisyon da vereceksiniz.' diyor. Hiçbir vergi mevzuatı, bildirim yok. Belirli bir rakamın üstündeki kira gelirleri vergiye, beyannameye tabidir. Bunu yapmamak için ucuz kira sözleşmesi gösteriyorlar.”

Bunun lisanslı emlakçılara zarar verdiğini, vatandaşın mağdur olduğunu savunan Kaya, “Mağdur olan vatandaş da 'Beni emlakçı dolandırdı, mağdur etti.' deyip şikayette bulunuyor. Baktığınızda bunlar emlakçı değil, bunların hiçbir kaydı yok. Bir yazıhane tutmuşlar, tabela asmışlar, 'Emlakçıyız' diye zaman zaman orayı kullanıyorlar.” dedi.

Kaya, sözünü ettiği hususların tespit edildiğini vurgulayarak, “Çalışmalarımıza da başladık zaten. İşin ciddiyetinin daha büyük olduğunu fark ettik. Gerekli çalışmamızı en yakın zamanda ilgili kurumlarla paylaşacağız. Yakında elimizde topladığımız belgeleri Bakanlığa teslim edeceğiz. Bu konuda ciddi denetimler, yaptırımlar söz konusu. İşin peşini bırakmayacağız. Çünkü biz burada vergi mükellefiyken, yetki belgemizi almışken, bu kadar sorumluluk taşırken birinin çıkıp 'Ben de emlakçıyım, bu işi yapıyorum.' demesi, bize uygun gelmez. Buna izin vermeyiz, vermeyeceğiz de.” ifadesini kullandı.

Muhabir: Kamuran Akkuş

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.