Dolar 34,1713
Euro 37,2062
Altın 2.950,45
BİST 8.977,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Yağmurlu
Samsun
15°C
Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 17°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Deprem konutlarının yerinde yapılmasına kolaylıklar getirildi

Deprem konutlarının yerinde yapılmasına kolaylıklar getirildi
17 Ekim 2024 11:02
31
A+
A-

ADIYAMAN-BHA

Ülkemizin karşılaştığı en büyük deprem felaketi şehir merkezlerinde olduğu gibi kırsal bölgelerde de büyük tahribata yol açtı.

6 Şubat 2023 tarihli depremlerden etkilenen köy yerleşik alanlarında yapılan incelemelerden elde edilen bulgular ve vatandaşlardan gelen talepler üzerine Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğine geçici bir madde eklenerek konutların yerinde yeniden yapılmasına ilişkin birtakım kolaylıklar getirildi.

Köy yerleşik alanlarında mevcut konutları yıkılan veya orta-ağır hasarlı olanların yaşadıkları köylerinden ayrılmadan barınma amaçlı yapılarını fen ve sanat kurallarına göre tekrar yerinde inşa etmelerinde karşılaştıkları zorlukların önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Düzenleme yaşanılan deprem afeti nedeniyle oluşan yaraların bir nebze de olsa sarılması, barınma ihtiyacının bir düzen içinde en hızlı şekilde karşılanması ve köylerde komşuluk ilişkilerinin sürdürülmesinin temini maksadıyla yalnızca köy ve kırsal yerleşik alanlarla sınırlı tutuldu. Bölgede tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilenmemesi yönünde hassasiyet gösterilerek iskân dışı tarım alanları kapsama dâhil edilmedi. Bunun yanı sıra düzenlemede yer alanlar dışındaki kat adedi, bina yükseklikleri vb. yapılaşma şartlarının ise çevre düzeni planı ve Yönetmelikte belirlenen diğer hususlara uygun şekilde sürdürülmesi öngörüldü.

Köy yerleşik alanlarında konutlarını yerinde dönüştürecek vatandaşlarımızın parsel boyut ve geometrileri ile hâlihazırda mevcut yapılaşma nedeniyle yaşadıkları sorunlara çözüm sağlamak üzere;

Parsellerin yol cepheleri dâhil olmak üzere sınırlarında en az 1.50 metre, parsel içindeki binalar arasında ise en az 3.00 metre çekme mesafesi bırakılarak yapılaşmaya imkân tanındı.

Belirtilen çekme mesafelerinin dahi sağlanamadığı durumlarda parsel sınırları içinde kalmak kaydı ile yapıların afetten önceki durumuna göre çekme mesafelerinin ilgili idarece belirlenebilmesi yönünde yerel yönetimlere (belediyeler ve il özel idareleri) yetki verildi.

Bu parsellerde yapı sayısı sınırlaması depremler öncesi bina sayısını aşmamak kaydıyla serbest bırakıldı.

Parsellerde yapılaşma yoğunluğunun önüne geçmek ve bahçe, otopark gibi kullanımlara yer bırakmak adına yapılacak yapıların parsel zemininde kaplayabileceği oturum alanı en fazla parselin % 60’ı olarak belirlendi.

Köy ve kırsal yerleşik alanlar ve civarının tespiti yapılırken taşkın, heyelan, çığ ve kaya düşmesi gibi afet riski olanlar ile dere yatağı ve sıhhi-jeolojik açıdan üzerinde yapı yapılmasında mahzur bulunan alanların dışarıda bırakılması sağlanarak, kırsal yerleşimlerin de afete dirençli olması sağlandı.

Madde kapsamındaki uygulamalardan yararlanılabilmesi için vatandaşların başvuruları 31 Aralık 2026 tarihine kadar ilgili idarelere yapmaları gerekmektedir.

Bu Haber Birlik Haber Ajansından alınmıştır

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.