Türkiye Maden İhracatı 2023’te 6 Milyar Doları Aşacak
Maden ihracatının yıl sonunda 6 milyar doları aşması beklenirken, Türkiye’nin stratejik madenlerdeki küresel konumu ve denetim faaliyetleri öne çıktı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin 2022 yılında 6 milyar dolar olan maden ihracat rakamının, 2023 yılının ilk 11 ayında 5,1 milyar dolara ulaştığını ve yıl sonunda bu rakamın 6 milyar doların üzerine çıkacağını açıkladı.
Bayraktar, Türkiye’nin zengin maden potansiyeline dikkat çekerek, ülkenin endüstriyel ham madde rezervlerinin yüzde 2,2’sine ve metalik mineral rezervlerinin binde 4’üne sahip olduğunu belirtti.
Türkiye’nin Madencilik Alanındaki Küresel Konumu ve Hedefler
Bakan Bayraktar, Türkiye’nin bor, soda külü, alçı taşı ve krom üretiminde dünya genelinde ilk 5 ülke arasında yer aldığını ifade etti. Madencilik sektörünün istihdama önemli katkı sağladığını belirterek, sektöre doğrudan 141 bin kişinin istihdam edildiğini kaydetti.
Sektörün GSYH içindeki payının artırılmasına yönelik hedefler de paylaşıldı. Mevcut binde 6 seviyesindeki payın yüzde 5’e yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Bayraktar, ❝Madenciliği çevreyle uyumlu şekilde, ham maddeyi katma değerli hale getirerek geliştirmek istiyoruz❞ şeklinde konuştu.
Sıkı Denetimler ve Çevre Düzenlemeleri
Madencilik faaliyetlerine yönelik denetimlerin yoğunlaştığı bilgisi verildi. 2023 yılının ilk 10 ayında 1323 firmaya idari para cezası uygulandığı ve 2 bin 43 madencilik faaliyetinin durdurulduğu açıklandı.
Çevresel rehabilitasyon çalışmalarının da devam ettiğini vurgulayan Bakan, rehabilite edilen sahalara şimdiye kadar 23,7 milyon ağaç dikildiğini bildirdi.
Eti Maden Rekor Kırdı ve Lityum Üretimi Başladı
90. yılını kutlayan Eti Maden’in geçen yıl 2,5 milyon ton satış gerçekleştirdiği ve 1 milyar 322 milyon dolar gelir elde ederek tüm zamanların rekorunu kırdığı belirtildi.
Ayrıca, Eskişehir Kırka’da kurulan pilot tesisle lityum karbonat üretiminde ilk ürünün alındığı ve yıllık 600 ton kapasiteli endüstriyel tesis için çalışmaların sürdürüldüğü duyuruldu. Bu, Türkiye’nin lityum alanındaki üretim çabalarını göstermektedir.
Nadir Toprak Elementleri Rezervi Tespiti
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yürütülen nadir toprak elementleri (NTE) çalışmalarına da değinildi. Eskişehir-Beylikova’da 125 bin metrenin üzerinde sondaj gerçekleştirildiği ve 694 milyon tonluk rezerv ile dünyanın tek sahada en büyük ikinci NTE kaynağının tespit edildiği açıklandı.
Bu önemli rezerv için 2026 yılında endüstriyel tesisin temelinin atılması ve iki yıl içinde üretime geçilmesi planlanmaktadır.